У нормальному режимі Київрада точно не працюватиме - експерти

У нормальному режимі Київрада точно не працюватиме - експерти

Дісталося не тільки журналістці, а й опозиціонеркам (facebook Ольга Лаппо) / Фото: kremlin.ru

Регіонали стверджують, що робота Київської міськради продовжиться, а от експерти впевнені в зворотному.

Мабуть, можна сміливо стверджувати, що сьогодні опозиції вдалося отримати маленьку тактичну перемогу - засідання простроченої Київради, чий термін повноважень закінчився 2 червня 2013, не відбулося. Проте відбулася бійка, в якій постраждали переважно жінки.

У бій ідуть ... "очкарики" і жінки

Чи не головною новиною дня стала битва Яценюка і беркутівця. Арсеній Петрович кинувся визволяти журналістку Тетяну Чорновіл, яку придушив здоровенний чолов'яга у камуфляжі. Під час бійки постраждали окуляри лідера "Батьківщини".

"Один здоровий лоб, ще вище, ніж я (зріст Яценюка - 188 см, - ред.) - Десь метра два з гаком - зловив Таню Чорновіл. Довелося з ним попрацювати. Таню він відпустив, але окуляри постраждали", - розповів Яценюк.

Але дісталося не тільки журналістці, а й опозиціонеркам. Олександра Кужель заявила про погрози життю з боку депутата Київради Олександра Ліщенка. На своїй сторінці у Facebook Олександра Володимирівна уточнила, що Ліщенко заявив: "Ти і Ємець не доживе до вечора".

"Обіцянка супроводжувалася добірною нецензурною лайкою. Цей пан, який є членом постійної комісії з питань земельних відносин, настільки прикипів до свого "теплим" місцем і так не хоче з ним розлучатися, що напав на жінок-депутатів. Від його удару відлетіла до стіни Лілія Гриневич і сильно вдарилася головою", - додала вона.

На даний момент Гриневич госпіталізована, у неї діагностовано струс мозку, і вона лежить під крапельницею.

Яценюк з словами "бик здоровий" замахувався на беркутівця

Яценюк з словами "бик здоровий" замахувався на беркутівця

Роботи не буде

Як би там не було, засідання Київради як відкрилося, так і закрилося. Депутати розійшлися до вересня. Тепер головне питання, що буде далі?

У Партії регіонів запевняють, що не допустять, щоб робота Київської міськради була паралізована. "Сесія Київради сьогодні і завтра буде продовжувати вирішувати важливі питання в інтересах територіальних громад, адже в Конституції закладено принцип безперервності влади, в тому числі й органів місцевого самоврядування", - цитує прес-служба регіонала Володимира Олійника.

Утім, експерти впевнені, що подібні заяви регіоналів - це спроба зберегти обличчя і ніхто нічого вже збирати не буде.

"Очевидно, що в нормальному режимі Київрада точно не буде працювати", - запевнив ТСН.ua політтехнолог Ігор Жданов.

"Можна, звичайно, провести виїзне засідання за прикладом старших братів по Верховній Раді, - припустив його колега Тарас Березовець. - Зібратися, наприклад, в Епіцентрі в оточенні шпалер, клею, лаку і цвяхів. Та навряд чи хоч один суд визнає легітимність такого засідання".

Нова дата - 15 грудня

Ще одне важливе питання, чи відбудуться цьогоріч вибори в Києві?

Тарас Березовець налаштований оптимістично, впевнений, що ця довгоочікувана політична подія таки відбудеться цього року. "Можливо до Вільнюського саміту не встигнуть провести, але можуть призначити їх на кінець листопада або на грудень. Тепер нова дата, яка називається - це 15 грудня. При цьому, швидше за все, відбудуться вибори і мера, і Київської ради".

"Думаю, що на вибори мера влада погодиться, а от Київради - ні. Вийде так, що новий мер сяде на дуже велику розтяжку", - припускає Ігор Жданов.

Схоже, два потенційних кандидати в мери, Петро Порошенко та Микола Катеринчук, також налаштовані оптимістично - обидва витрачають досить серйозні бюджети на рекламну кампанію. За підрахунками політтехнологів, місячна кампанія Порошенка обходиться десь у 800 тисяч гривень. Це співпраця з виданнями, зовнішня реклама і т.п. У Катеринчука ця сума буде ще вищою.

"Ймовірно, раз вони витрачають такі гроші, то розраховують, що вибори відбудуться. І їм важливо закріпити у свідомості киян, що саме вони є головними кандидатами", - резюмує Березовець.

Олена ЯХНО

Повʼязані теми:

Наступна публікація