Презентація університету в Софії Київській: як це було

Некласичний заклад для знайомства з духовною традицією українців відкрито в Києві.

Софія Київська – тепер ще й університет. На території заповідника почав діяти сучасний освітній заклад, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Перший "Відкритий Православний університет Святої Софії" організовуватиме лекції, круглі столи, дискусії, віртуальні студії, школи для дітей тощо. Його засновники сподіваються, що це буде освітній та дискусійний майданчик для відновлення єдиної самостійної Київської митрополії, якою вона була за часів будівничого Софії Ярослава Мудрого.

Софія протягом віків була духовним, політичним та культурним центром України. Тут садили на престол князів, проводили церковні собори, приймали послів та затверджували політичні угоди. Тут велося літописання і були створені перші на Русі бібліотека та школа. Саме тому відкриття університету – знакова подія для усього заповідника "Софія Київська".

Свята Софія завжди була символом мудрості, певні автори ідеї, учасники ініціативи "21 листопада". І університет має гідно продовжити цю історію. Що в час протистояння – не лише актуально, а й необхідно. Насамперед для юного покоління українців.

Разом із мудрістю, додають організатори, університет допоможе українцям не забувати і традицій. Культурних та релігійних, із якими Софія завжди асоціювалася і які для українців – невід'ємні.

Сама ж назва відкритого православного університету означає, що довкола нього можуть об'єднуватися представники всіх православних конфесій. І саме в цьому автори ідеї університету вбачають сакральний зміст.

Як уже повідомлялося, на презентації було анонсовано ряд запланованих заходів, серед яких публічна лекція "Ідеологія і Релігія" від архімандрита Кирила Говоруна та публічна просвітницька лекція "Великий піст: традиції і сучасність" протоієрея Георгія Коваленка.

Кореспондент ТСН Олександр Романюк

На території заповідника Софія Київська почав діяти сучасний університет

На території заповідника Софія Київська почав діяти сучасний університет

Повʼязані теми:

Наступна публікація