"Фармація" накручує на ліках близько 90% - ЗМІ

"Фармація" накручує на ліках близько 90% - ЗМІ

Торгові надбавки аптеки на соціальні препарати не повинні перевищувати 10%, порахували журналісти.

Керівництво комунальної мережі аптек "Фармація" наживається на киянах пенсійного віку, пише "Україна Кримінальна".

Зі списку соціальних препаратів, на які поширюється знижка за "Карткою киянина", журналісти вибрали в довільному порядку 14 найменувань ліків і подзвонили в одну з великих компаній з оптового постачання ліків. Представилися початківцями реалізаторами і попросили продати за 100 упаковок кожного препарату.

"Оптові ціни, які нам назвали, вважаються максимальними для аптечних закупівель. Ми не входимо в число постійних покупців, для яких оптовики роблять великі знижки, до того ж наша партія - 100 штук - вважається мінімальною, а отже, найдорожчою", - пише видання.

"Згідно з постановою Кабінету Міністрів № 955 від 17 жовтня 2008 року, з усіма змінами, максимальна роздрібна надбавка на ліки соціального асортименту за мінімальною закупівлею - 100 упаковок не повинна перевищувати 25%. І, тим не менше, виявилося, що навіть при таких максимально невигідних умовах оптової закупівлі націнки "Фармації" за деякими позиціями складають більше 90%! Навіть з урахуванням 40%-ної знижки для власників "Картки киянина" ці ліки, виходить, продаються на 60% дорожче своєї закупівельної ціни", - додають журналісти.

При цьому, "Фармація" має одну з найбільш розгалужених торгових мереж, вона може купувати медпрепарати партіями більше, ніж 1000 упаковок. У такому разі її торгові надбавки на соціальні препарати не повинні перевищувати 10%. Особливо з урахуванням того, що будь-які соціальні акції, в тому числі і дешеві ліки, компенсуються з міського бюджету, пише видання.

Нагадаємо, це вже друге резонансне розслідування, пов'язане з ціновою політикою керівництва КП "Фармація". Нещодавно на телеканалі 1+1 в програмі "Гроші" журналісти розповіли, що в мережі комунальної компанії "Фармація" пенсіонери купують ліки дорожче, ніж у комерційних аптеках, хоча "Картка киянина" передбачає істотну знижку.

Після цього скандалу прокуратура Шевченківського району столиці почала перевірку діяльності комунального підприємства "Фармація". "Під час перевірки особлива увага буде приділятися аналізу цін, встановлених на лікарські засоби для пільгових категорій громадян, у тому числі утримувачів "Карток киянина", - зазначив прокурор Шевченківського району В'ячеслав Мармиш.

Наступна публікація