Зі штовханиною біля святинь і під спекою: у столиці віряни УПЦ МП улаштували велелюдний хресний хід

Зі штовханиною біля святинь і під спекою: у столиці віряни УПЦ МП улаштували велелюдний хресний хід

Фото: Українська Православна Церква Московського Патріархату

Правоохоронці кажуть про 30 тисяч учасників.

У столиці вірні Української православної церкви Московського патріархату пройшлися ходом на честь дня Хрещення Русі. Поліція нарахувала близько 30 тисяч, а от священники називають удесятеро більшу цифру, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Столичну набережну сьогодні можна було сплутати з автовокзалом – з усієї України бусами їдуть парафіяни РПЦ. Із журналістами вони спілкуватися не хочуть: "Не говоріть дівчата, бо батюшка не благословляє на ці балачки". Чому балачки не благочистиве діло, сам священик не пояснює.

У Києві вірні УПЦ Московського патріархату пройшлися ходом

У Києві вірні УПЦ Московського патріархату пройшлися ходом

Увесь маршрут прочан сьогодні перекритий копами. На входах перевіряють і духівництво і мирян – шукають ножі, газові балонкики, наркотики та інші заборонені речі. Всередині все, як у мурашнику. Представники єпархій збираються у парку, там віряни балакучіші. "Я ні разу не була, дивилася по телевізору, дуже хотіла приїхать, я дуже щаслива, що приїхала", - каже одна з них.

Місце збору – Володимирська гірка пополудню. Надворі спекотно, хтось перед молебнем ховається в тіні або під парасольками. Найбільш відчайдушні займають місця просто на схилі. Семінаристи у чорних рясах обмахуються нотами, до мощей підходять віряни, прикладається і незмінний гість ходу нардеп Вадим Новинський. Поряд ексрегіонали Юрій Бойко і Михайло Папієв, на чолі молебню митрополит Онуфрій. Опісля всі вишикуються для ходу, священики по раціях і в мегафони вносять останні логістичні корективи: "Звільняємо газон, ідемо ліворуч, праворуч". Та коли духівництво пройшло, у вірян самоорганізація ледь не дала збій – виникла тиснява.

Одразу після Європейської площі невелика зупинка – митрополит Онуфрій кладе квіти до пам’ятника Герою Небесної Сотні Михайла Жизневського. Ікони, молитви та розмови, яка церква канонічніша – незмінні атрибути дійства: "Щоб підтвердити свою приналежність самій святій церкві". Та серед прочан траплялись і ті, хто просто вірить у Бога: "Я поважаю обі сторони, молюсь на українській мові, мені ближче до душі. А завтра я приєднаюсь до других". Спека дається взнаки: на півдорозі до пункту призначення – безкоштовна роздача води. Та навіть попри це прочани на сонці зомлівали. "Було декілька звернень, жінка втратила свідомість, нічого серйозного не було", - кажуть медики.

Жодних провокацій на шляху не було. Перед лаврою прочанки влаштували ажіотаж навколо прикладання до ікони, аже в лаврі віряни поштовхались за право першим пригорнутись до святинь. Організаторам натовп навіть довелося стримувати.  

Уже завтра хресним ходом йтимуть в центрі столиці вірні Православної церкви України. Це буде перше святкування Дня Хрещення після надання їй Томосу.  

Кореспондент ТСН Олена Мацюцька

Повʼязані теми:

Наступна публікація