Зберігаємо спокій і без паніки: у ДСНС пояснили ситуацію із смердючим задимленням Києва

Зберігаємо спокій і без паніки: у ДСНС пояснили ситуацію із смердючим задимленням Києва

Зберігаємо спокій і без паніки: у ДСНС пояснили ситуацію із смердючим задимленням Києва

Фото: ДСНС

У КМДА радять жителям столиці зачинити вікна й не виходити надвір.

Нинішнє задимлення в Києві, яке приніс вітер із Житомирської області та Чорнобильської зони, не несе хімічної та радіологічної загрози мешканцям столиці.

Про це запевнили у Державній службі з питань надзвичайних ситуацій України.

"Хімічної та радіологічної загрози таке явище не несе. Тому зберігаємо спокій і без паніки", - зазначили в ДСНС.

Надзвичайники пояснили, що "протягом дня 16 квітня на території Київської області зафіксовано випадки загорання трав’яного настилу та лісової підстилки, зокрема у Вишгородському, Іванківському районах та 
на території Ірпінської зони. Також на території міста Києва та Київської області спостерігались непоодинокі випадки спалювання сухої трави та сміття на території приватних домогосподарств. Крім того, на території Житомирської області триває гасіння декількох осередків загорання трав’яного настилу. Разом з тим повідомляємо, що протягом дня вітер був західного напрямку, а на вечір змінився на північно-західний. Враховуючи вищевикладене та з урахуванням умов пересування повітряних мас та атмосферного тиску утворилися сприятливі умови для поширення продуктів горіння у повітрі на території міста Києва".

Через фіксування продуктів горіння в повітрі в Києві прискіпливо стежать за радіаційним фоном.

"Радіаційний фон у столиці в межах норми – 0,14 мікрозівертів (0,30 – норма)", - повідомили в Київській міській державній адміністрації і показали фото дозиметра, яким вимірювали радіаційний фон о 21:30 16 квітня.

Фото: КМДА

"У столиці спостерігається задимленість, у повітрі зафіксовані продукти горіння. Причиною цього є пожежі у Житомирській області і Зоні відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення, а також північно-західний вітер. Будь ласка, залишайтеся вдома!", - зазначили в КМДА.

За повідомленням ДСНС, станом на 17:00 16 квітня у Чорнобильській зоні пожежники продовжували проливання окремих ділянок, де спостерігається тління пеньків, залишків деревини, повалених сухих дерев, а також торф’яників. Унаслідок шквальних поривів вітру в другій половині дня відбулося ускладнення обстановки і з’явилися нові три осередки тління, які не є масштабними та не мають загрозливого характеру, запевнили в ДСНС.

Роботи із локалізації осередків загорання тривають у Корогодському, Дитятківському, Паришівському та Денисовицькому лісництвах.

Загрози для критичних об'єктів, такі як "Укриття", "Вектор" та іншим немає, запевнили в ДСНС.

До гасіння залучено понад 1100 осіб та 120 одиниць техніки, зокрема два гелікоптери.

Радіаційний фон по Києву та Київській області перебуває в межах норми та не перевищує природних фонових значень: м.Київ – 0,012 мР/год, Київська область – в межах 0,011 мР/год при допустимому фоні 0,05 мР/год, м.Чорнобиль – 0,023 мР/год., на КДП "Дитятки" 0,02 мР/год. при контрольно допустимому рівні до 0,055 мР/год.

Зазначимо, що пожежу в Чорнобильській зоні, яка тривала 10 днів поспіль, 14 квітня вдалося згасити, останні два дні спостерігалось лише тління пеньків та деревини. Рятувальникам дуже допоміг дощ. Однак через сильний вітер 16 квітня у Чорнобильській зоні знову почалась пожежа.

4 квітня в Зоні відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення поблизу с. Володимирівка Котовського лісництва виникла верхова лісова пожежа на площі 20 га. До гасіння залучили авіацію. 6 квітня поліція відкрила кримінальне провадження через пожежу в Чорнобильській зоні. Журналісти ТСН, які побували на місці згарища, кажуть, що вогнем знищено не лише ліси, а й 12 віддалених сіл, цвинтарі. Від пожежі загинули та постраждали сотні тварин. Збитки сягають десятків мільйонів гривень, проте точна площа вигорання ще невідома.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Таємниці Чорнобиля
Наступна публікація