"Європереворот чи як воно називається". Чому молодь не знає про події Революції гідності

"Європереворот чи як воно називається". Чому молодь не знає про події Революції гідності

Скріншот із відео

У нових підручниках про події Майдану лише чотири сторінки.

Історію Революції гідності в школах вивчають лише на одному уроці, часто за старими підручниками, ще часів Януковича. Як результат більшість сучасних підлітків не знають про спротив, барикади та Небесну Сотню. Про рейд Майданом напередодні річниці, дивіться у сюжеті ТСН.19:30.

Нині на Майдані, де у 2014 році точилися запеклі бої, молодь розпиває спиртні напої, вживає нецензурні слова й гучно слухає музику. Спогадів про події шестирічної давності у них небагато.

Неповнолітні Віра, Даша та Ксенія переконують, що тут весело. Особливо, кажуть дівчата, п'ятницями. Проте, запитавши у них про Революцію гідності та Небесну Сотню, чіткої відповіді вони не мають. Інші підлітки також не знають, ні коли вона почалася, ні з чого, і навіть того, скільки і хто у Небесній Сотні. "Європереворот чи як воно називається. Я цим не цікавлюся, не дивлюся телевізор", - каже один із підлітків.

Нетверезі підлітки та гучна музика: рейд Майданом напередодні річниці Революції гідності

Нетверезі підлітки та гучна музика: рейд Майданом напередодні річниці Революції гідності

Киянка Світлана Олександрівна, яка збирає тут за неповнолітніми пляшки, каже що поліція знає про "розваги" молоді на Майдані, але потрібним чином не реагує на це. Поліцейський патруль поруч, але їхнє завдання перекривати дорогу, а не ганяти нетверезих неповнолітніх. 

"Але аналогічна ситуація не лише на Майдані, а по усьому місту. Треба штрафи збільшити, 51 гривня недостатньо", - кажуть патрульні.

Припинити пияцтво на деякий час допомагає муніципальна варта. Скласти прокол вони не можуть, тому просять не пити хоча б саме тут. Правоохоронці кажуть, що виховна акція має короткостроковий ефект і щойно вони поїдуть звідси, підлітки знову візьмуться за своє.

У школах, де би мали розповідати учням про історичні події 2014 року, оновлені підручники з'явилися тільки у 2019 році. Раніше ж лише спогади вчителя, якщо вони є, та інформація з інтернету. За словами, вчителя Івана Анатолійовича, у школі до цього часу використовували підручник 2011 року, де про криваві події ані слова.

"Дітям може здаватися, що все це було ну дуже давно - тоді вони навчалися в п'ятому класі. Тому вчитель має розказати про холод тих днів, про пекло тих ночей. Про те, як спочатку мітингували, потім били, потім зводили барикади і вмирали на них. І, звісно, про те, чому бажання свободи раптом стало сильнішим за інстинкт самозбереження", - пояснює він.

Всі події трьох місяців Євромайдану вмістили на чотири сторінки оновленого підручника. На них лише три прізвища перших загиблих: Нігоян, Жизневський, Вербицький. Один абзац пояснює, хто такі "тітушки". А на крихітних світлинах - Майдан у грудні та фото барикад, що палають.

Кореспондентка ТСН Наталя Нагорна. 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Проблеми підлітків
Наступна публікація