Якість повітря в Києві: засновники телеграм-бота зізналися, що не мають власних датчиків вимірювання

Якість повітря в Києві: засновники телеграм-бота зізналися, що не мають власних датчиків вимірювання

Фото: УНІАН

Тим не менше, поширюваній через сервіс інформації вірить чимало людей.

Пояснення науковців та чиновників про те, що якість повітря в Україні відповідає санітарним нормам, не заспокоїли інтернет-спільноту. У соцмережах люди активно діляться даними різних ресурсів з жахаючими показниками, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Юзери активно аналізують кольори та навіть віддтінки карт, яких дотепер ніколи й не бачили.  Неймовірно популярним за останні дні став телеграм-бот, який показує такий собі індекс якості повітря у столиці. Цифри у ньому з самого ранку – жахаючі. Якщо ж користувач хоче отримати трохи більше данних, власники бота пропонують внести грошову подяку.

Не переконали: хто і навіщо розповсюджує чутки про якість повітря в Україні

Не переконали: хто і навіщо розповсюджує чутки про якість повітря в Україні

Що за програма, хто ці люди, звідки у них ці показники? Продюсери ТСН змушені були таки заплатити, щоб дізнатися, кому ж ідуть гроші, і після довгих пошуків зв’язалися з власником вказаної кредитної картки. Пояснити, звідки дані, де стоїть устаткування і чи взагалі воно існує – чоловік не може. Він посилається на колегу, який у Китаї. "Я не сперечаюся з вами, я розповідаю все, як є. Я напишу", - каже співзасновник телеграм-бота "Індекс якості повітря в Києві" Ігор Стефурак.

Зрештою чоловік зізнається, що дані вони беруть з відкритих джерел, датчики є,  але вони належать власникам квартир, а їхній бот лише подає цю відкриту інформацію у зручному форматі. Гроші, які хлопці активно збирають, вони обіцяють витратити на нові датчики – в майбутньому.

У гідромедцентрі вже який день наголошують: ці маленькі універсальні прилади, які  вимірюють в реальному часі все, що тільки можна, від чадного газу до окису азоту, інколи видають неправдиві показники. Вони аж ніяк не можуть замінити лабораторію з фахівцями, які наполягають: якість повітря в Україні практично в межах норми. "Лише в Дніпрі, Кам’янському, Кривому Розі, Львові та Одесі відбулося перевищення гранично допустимої концентрації, але таке перевищення є характерним для такого періоду осіннього і нічого надзвичайного на території України немає", - стверджує пан Кульбіда.

Психолог Олександра Литвинчук радить користувачам мережі розвивати критичне мислення, а не сліпо вірити жахачкам із соцмереж або сумнівних медіа. "Коли ви читаєте якусь інформацію, не варто це одразу брати на віру, що це так і є. Добре б перевірити, чи це так, чи ні. Подивитися, наскільки надійне джерело. Якщо ви піддаєтеся навіюванням – краще взагалі не дивитися", - радить вона.

Кореспондент ТСН Олександр Загородний

Повʼязані теми:

Наступна публікація