Як зробити манікюр і не заразитися гепатитом: ТСН перевірила салони краси в Києві

Як зробити манікюр і не заразитися гепатитом: ТСН перевірила салони краси в Києві

Фото: pixabay.com

Проблема насправді значно серйозніша, ніж собі уявляють пересічні клієнти.

Процедури краси у побуті – один зі шляхів підхопити різні захворювання. Якщо інструменти не стерилізують, таким самим чином, як медичні інструменти, то майстер наражає на небезпеку себе і клієнта, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Наталя після довгих років хвороби поборола гепатит С. Нині у неї перевірений майстер манікюру і стоматолог, однак жінка продовжує кожні півроку здавати кров на аналіз. "Я точно не можу сказати, де саме я інфікувалася гепатитом", - каже вона. Операція, переливання крові, ін’єкції – медичні процедури, де можна заразитися гепатитом. У побуті вірус передається статевим шляхом, а також під час різних процедур краси, найбільш ризикованою з яких називають манікюр.

Манікюр з гепатитом на додачу: як не підхопити вірус просто в салоні краси

Манікюр з гепатитом на додачу: як не підхопити вірус просто в салоні краси

Нині з’явилася сила силенна експрес-послуг – у  переходах, на зупинках, у ятках, торгівельних центрах,  де фізично складно налагодити професійну стерилізацію інструментів. ТСН провела рейд по кількох точках, знімаючи все не на велику камеру, а на телефон. За легендою, у "клієнтки" гепатит і вона буду про це попереджати майстрів. Швидкий манікюр обіцяє реклама мінісалона у спальному районі – цікавимося, чи можна бути впевненим у стерильності інструментів. Чіткої відповіді там не дають: "Зайдіть в інтернет і будете все знати. Всіма можливими способами".

Салон, який розташовується у жерстяній ятці. "Стерилізуємо у рідині спеціальній", - кажуть там. Ми обійшли сім різних салонів краси, у кожному розмова починається з того, що інструменти вони стерилізують, але коли чують про гепатит – зізнаються, що не впевнені в ретельності обробки. Інфекціоніст Ольга Подолюк каже, що на манікюрі,  окрім гепатиту С, набагато легше підхопити гепатит В – для нього не потрібно навіть порізу, достатньо мікротравми, якої не помітно оком. "Вірус гепатиту С зберігає свою активність у довкіллі від 16 годин до чотирьох діб. Вірус гепатиту В – до трьох місяців. Правильна обробка інструментів для манікюру має проводитися так само, як дезінфекція та стерилізація інструментарія, котрий використовується в медицині", - каже лікар.

А це чотири етапи, про них нам погоджуються розповісти у цьому салоні. Обробка поверхонь, рук майстра і клієнта – все різними розчинами. Перед клієнтом розпаковують інструменти – вони стерильні. Пилочки одноразові, їх викидають після манікюру, бо знезаразити якісно їх неможливо. Металеві інструменти після процедури повністю занурюють у спеціальний розчин на 20 хвилин, тоді промивають проточною водою. Саме її часто не вистачає у так званих швидких майстернях. "Проточна вода змиває рештки біоматеріалу", - пояснюють там. Після все сушать, запаковують і відправляють або в автоклав, або у сухо-жарову шафу, де інструменти стерилізуються за температури 180 градусів упродовж години.

Після стерилізації інструменти не контактують з повітрям. На пакетах підказка для клієнта – індикатор, що при високих температурах з рожевого кольору змінюється на коричневий. Така стерилізація вбиває не тільки гепатит, а знезаражує інструменти від інших вірусів, бактерій та грибків. Це важливо, бо клієнти салонів краси рідко коли попереджають майстрів про захворювання. Або самі можуть роками не здогадуватися, що інфіковані смертельно небезпечною хворобою.

Кореспондент ТСН Ірина Маркевич

Повʼязані теми:

Наступна публікація