Як будівництво нових станцій метро у Києві руйнує будинки: відео

Як будівництво нових станцій метро у Києві руйнує будинки: відео

Фото: ТСН

У КМДА запевняють, що будинок перебуває у задовільному стані.

Мешканці одного з багатоквартирних будинків Києва впевнені, що їх житло руйнує будівництво нових станцій столичного метро. Та офіційно винних поки знайти не вдалося, а тим часом стан будинку щодня погіршується.

Про це йдеться у сюжеті "Сніданку з 1+1".

"У будинку на 210 помешкань на Виноградарі, з першого до п'ятого поверху тріщини є ледь не в кожній кімнаті! З'явились вони влітку, коли почалась активна фаза будівництва метро. Відтоді вони стають все більшими, у когось навіть рвуться шпалери на стінах, відпадає декор зі стель. У підїзді взагалі ледь не видавило новеньке вікно, яке встановили минулого року. Звісно, люди скаржаться і на вібрації від будівництва і на шум – але головне те, що буде з будинком далі. Особливу тривогу викликає стан підвальних приміщень, де просіла навіть підлога", - розповідає кореспондент ТСН Олександр Чередніченко.

Люди звертались у різні установи, аби оцінити стан будинку, спеціалісти ставили маячки, на яких, до речі, вже теж з'явилися тріщини. На цьому все і скінчилось.

У відповіді КМДА  на запит ТСН пояснили, що обстеженням будинку займались фахівці науково-дослідного інституту будівельного виробництва. Висновок – будинок у задовільному стані.

В умовах великих міст, де триває будівництво різних об'єктів біля житлових будинків – проблема точно не нова, але вирішити її можна. Тут головне зрозуміти, що за справу треба братися гуртом.

"Є два напрямки захисту правовласників квартир! Перший - іти до чиновників та депутатів усіх рівнів зі зверненнями і другий – звертатися до суду з позовом. Краще це робити колективно, тоді це діє набагато ефективніше. Кілька років тому українська влада прийняла закон, відповідно до якого переклала усю відповідальність за будинок на власників квартир, аби вони на загальних зборах приймали необхідні рішення. Але у багатьох українських будинках такі збори не відбувалися. Причина – відсутність довіри одних сусідів до інших", - каже адвокат Лаврентій Царук.

Тож, як зазначається у "Сніданку з 1+1", варто розуміти, що у цьому випадку прислів'я "Моя хата скраю" точно не подіє, а, перефразовуючи слова адвоката, у подібній ситуації – "Гуртом і батька легше бити".

Нагадаємо, у центрі Києва зі старого будинку посипалось каміння і пошкодило автівку.

Як будівництво нових станцій метро руйнує будинки Києва

Як будівництво нових станцій метро руйнує будинки Києва

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація