"Всі хрюші наші плавали": весняна повінь залила Київщину та загрожує столиці

"Всі хрюші наші плавали": весняна повінь залила Київщину та загрожує столиці

У місті з небезпекою поки що справляються, чого не скажеш про область.

У водному полоні опинилися жителі Фастівського, Бородянського та Києво-Святошинського районів. Рятувальники вже третю добу поспіль викачують воду, яка невпинно прибуває разом із талим снігом, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Відлига дається взнаки й на вулицях столиці. Води Дніпра поки що спокійні, але в окремих районах міста вже вирують водяні затори. Найзатопленіша ділянка спостерігається на вулиці Фанерній, там цілий день працювали комунальні служби – збирали будівельне сміття та лагодили зношене обладнання гідротехнічних конструкцій. Аби уникнути підтоплень, фахівці мають намір не зупиняти роботу навіть уночі.

Київщина страждає через весняну повінь

Київщина страждає через весняну повінь

Тим часом в області водопілля вже наступає на людські обійстя. Жителька Фастова Олена мешкає в низинці, і через потепління її подвіря перетворилося на справжнє озеро. Вода затопила нечистотами криницю, а хату з’їдає грибок. Щороку жінка просить міську владу зробити рівчак та насип на полях, але численні скарги не допомагають. "Це катастрофа", - характеризує вона стан справ на своєму подвір’ї.

Від лиха потерпають і сусіди навпроти, в них воді плавають городи та сади. Поки селяни рятують майно, місцева влада виправдовується, що в усьому винні недобросовісні сусіди, бо зруйнували зведені раніше дамби. Робити ж насип на полях, кажуть чиновники, вони самі не можуть, бо за це відповідає не місто, а район – міська рада допомагає в межах своєї компетенції.

У водному полоні опинилось і село Озера. "Затопило цю хату, затопило і нашу хату. В нас по фундамент було, але в нас всі сараї, всі хрюші наші плавали – дякувати сусідам, дякувати рятувальникам, всі спасали наших тварин", - розповіла місцева жителька Тетяна Лінкевич. Рятувальники там працюють уже третій день. Вони зауважують, що в підтопленні винна не лише погода, а й безглузді інженерні рішення самих жителів, які будівництвом на своїх територіях перегороджують шляхи відходу води.

Щоби відкачати рідину із затоплених селищ, надзвичайники працюватимуть у посиленому режимі до кінця тижня. Тим часом синоптики прогнозують, що вже за день Київщину знову накриє снігом, тож боротьбу з паводком невдовзі доведеться розпочати спочатку.

Кореспондент ТСН Вікторія Дмитренко

Повʼязані теми:

Наступна публікація