Все, що відомо про масовану нічну атаку по Києву 8 травня: фото, відео та розповіді очевидців

Все, що відомо про масовану нічну атаку по Києву 8 травня: фото, відео та розповіді очевидців

Нічна атака дронів по Києву 8 травня / Фото: Міністерство внутрішніх справ України

Київ був атакований іранськими дронами із різних напрямків, є постраждлалі цивільні.

Росія декілька ночей поспіль атакує ракетами та безпілотниками Україну, зокрема Київ. У ніч проти 8 травня по столиці окупанти випустили понад 30 іранських дронів Shahed-136. Уламки БпЛА впали на житлові будинки та авто, є постраждалі. 

Все, що відомо про нічну атаку ворога станом на 10:00 ранку - читайте на ТСН.ua.

Тривога тривала близько 3,5 години 

Повітряна тривога у центральних областях розпочалася близько 12 години ночі і тривала близько 3,5 години. Зокрема, тривога була оголошена у Києві, Київській, Вінницькій, Чернігівській, Черкаській, Кіровоградській, Полтавській та Дніпропетровській областях. Через 30-35 хв в області та столиці пролунали вибухи. У Київській міській військовой адміністрації повідомили про роботу ППО на околицях столиці.

Наслідки атаки дронами по столиці: пошкоджені авто, житлові будинки та є постраждалі

В Київській міській військовій адміністрації (КМВА) поінформували, що в результаті повітряної атаки уламки БпЛА падали у різних районах столиці - як на лівому, так і на правому березі. Зокрема, у Святошинському районі столиці, ймовірно, через падіння уламків пошкоджено 7 авто і ще один автомобіль горів. 

Крім того: 

  • зафіксовано падіння уламків на житловий будинок, пошкоджені вікна, фасади;
  • є падіння уламків на проїжджу частину;
  • травмовано 5 осіб, їм надана медична допомог.

Також уламки зафіксували і Солом’янському району. За інформацією місцевої влади, під час атаки пошкоджено резервуар (5т) з витоком дизельного палива (без загоряння). На стоянці пошкоджено 15 вантажних і 5 легкових авто.

Також уламки ворожих дронів впали на злітну смугу аеропорту Жуляни, що в Солом'янському районі. Згодом стало відомо про ймовірне падіння уламків на окрему 2-поверхову будівлю в Шевченківському районі столиці, додають у КМВА.

За даними мера столиці Києва Віталія Кличка, троє постраждалих на місці вибуху в Соломʼянському районі та двоє - у Святошинському. Після огляду їх госпіталізували до лікарні. 

Уламки дронів пробили стіну 22-поверхового будинку: фото 

Через ворожу атаку іранських дронів-камікадзе вночі 8 травня пошкоджено 22-поверховий житловий будинок у Святошинському районі Києва. Уламок пробив стіну будинку на одному із поверхів та повибивав вікна у сусідніх квартирах. 

Консьєрж постраждалого будинку розповів, що о 1:40 ночі пролунав вибух. На 11-му поверсі внаслідок падіння уламків повиривало вікна, немає частини стіни. Кількома поверхами нижче і вище також пошкоджено вікна та кондиціонери. Біля будинку від уламків та вибухової хвилі постраждали сім автівок, ще одна згоріла.

Фото наслідків атаки російськими дронами по Київщині в ніч проти 8 травня / Фото: Олександр Гусєв
Фото наслідків атаки російськими дронами по Київщині в ніч проти 8 травня / Фото: Ян Доброносов
Фото наслідків атаки російськими дронами по Київщині в ніч проти 8 травня / Фото: Ян Доброносов

Від вибухів хитало будинок: розповіді очевидці нічної атаки

Мешканка Святошинського району Анастасія, чий будинок постраждав найбільше під час нічної атаки, для ТСН.ua розповіла, що у них від вибухів тряслися вікна та стіни. 

"Коли почалися перші вибухи, сигналізації від машин почали волати на весь двір. Я прокинулася, але коли уламок від дрону попав у сусідній будинок, наш прямо захитало, я думала, що стіни попадають, бо шибки затрусилися, а стіни траслися. Дуже гучно було. Я злякалася, серце наче вилітало. Кошеня спало зі мною, і коли цей вибух стався, воно бідне злякалося і десь заховалося, я досі не можу його знайти. За цей рік я вперше відчула, що серце вже ледве витримує це все, біль досі не відпускає", - розповіла жінка поважного віку, яка мешкає в будинку навпроти.

Який вигляд має квартира у Святошинському районі Києва після атаки дронами

Який вигляд має квартира у Святошинському районі Києва після атаки дронами

Останні дані про руйнування та постраждалих від МВС

Під час ворожої атаки по столиці, за останніми даними Міністерства внутрішніх справ, попередньо постраждало 4 людини, з яких 1 особа була госпіталізована до медичного закладу. Наслідки уламків дронів, зокрема, зафіксували:

  • У Солом’янському районі у дворі житлового будинку виникло загоряння автомобіля, а на стоянці пошкоджено 15 вантажних та 5 легкових автомобілів. 
  • У Святошинському районі зафіксовано падіння уламків на житловий будинок (без загоряння). Пошкоджено фасад будівлі, вікна, 5 автомобілів та газову трубу високого тиску з наступним горінням газового факела. Газ перекрито, пожежу ліквідовано. У поруч розташованому житловому будинку у двох під'їздах від 1 до 13 поверху пошкоджено віконні блоки та 6 автомобілів, що були припарковані неподалік.
  • У Голосіївському районі сталося падіння уламків на відкритій місцевості з подальшим їх горінням. Пожежу ліквідували.
Квартира у Святошинському районі, куди влучили уламки дрона 8 травня / Фото: ТСН.ua
Квартира у Святошинському районі, куди влучили уламки дрона 8 травня / Фото: ТСН.ua

Росія запустила 35 дронів-камікадзе

 В Командуванні Повітряних сил ЗСУ повідомили, що росіяни запустили по Київщині у ніч проти 8 травня 35 дронів-камікадзе Shahed-136/131. Українські сили збили усі повітряні об'єкти. Додали, що БпЛА атакували Київську область із північного напрямку, зокрема із аеродрому Сеща (Брянська область). 

Український військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко зауважив, що на Київ була сконцентрована, найімовірніше, одна з наймасовіших хвиль Shahed-136 за весь період застосування цих дронів у повномасштабній війні.

Читайте також: 

Повʼязані теми:

Наступна публікація