Вирізали всі лісосмуги. На Київщині масово вирубують тополі вздовж доріг

Вирізали всі лісосмуги. На Київщині масово вирубують тополі вздовж доріг

Фото: ТСН.ua

Чиновники запевняють, що вирубували аварійні дерева, проте знесли два ряди лісосмуги на кількох дорогах і не посадили жодного нового саджанця на місці вирубаних тополь.

На Київщині у Згурівському районі масово вирубують дерева.

Як розповіла ТСН.ua уродженка цього району Наталя Герасименко, яка зараз проживає у Києві, тотальне вирубування тополь на трасі від Яготина до Згурівки розпочалося ще влітку 2017 року.

"У мене там живуть батьки, час від часу я їх навідую. Щойно закінчуються межі Яготина, одразу вирубані дерева. Ми тоді думали, що, можливо, рубали хворі дерева або після буревію повирубували старі дерева. Але з часом вирубка набула катастрофічних масштабів. Не може ж бути хворих дерев кілька кілометрів", – нарікає Наталя.

За її словами, згодом вирубування продовжилося вже вздовж доріг від Згурівки до сіл Усівка, Софіївка та Нова Олександрівка. Поблизу останнього села розташований деревообробний склад, куди нібито і звозили вирубані дерева.

Місцеві жителі певні, що голови місцевих адміністрацій були в курсі ситуації, але нічого не могли вдіяти проти впливового підрядника, який згори отримав "добро" на вирубування дерев.

За словами одного з мешканців Згурівки, який побажав не називати свого імені, на вирубуванні працювали дві бригади – одна в напрямку Яготина, а інша – в напрямку Софіївки. Одного разу, проїжджаючи повз таку бригаду поблизу Згурівки, він зупинився, щоб запитати їх про дозвіл на такі роботи, у відповідь на що отримав погрози: "Їдьте звідси, поки вікна в машині цілі".

Мисливські угіддя Януковича в Сухолуччі масово вирубують та розпродують

Мисливські угіддя Януковича в Сухолуччі масово вирубують та розпродують

За весь час вирубування, на цих дорогах майже не лишилося дерев. Принаймні, на Софіївському напрямку вже немає що рубати. У напрямку Яготина ще лишилося трохи дерев, які ростуть, решта – порізані і складені купками.

"Це не була вирубка сухостою. Дерева вирубували десятками. Уявіть собі поле, і впродовж цього поля вирубано два ряди дерев. І, відповідно, взимку на цій трасі були перемети, бо лісосмуга вже не захищала дорогу", – додав згурівчанин.

Місцева влада у відповідь на журналістський запит запевнила, що дороги не перебувають у неї на балансі, тож відповідальності за ситуацію, яка тягнеться вже рік, вона не несе.

Так, у районній адміністрації Згурівки повідомили, що дороги, уздовж яких відбувається вирубування дерев, 2017 року перебували на балансі у Служби автомобільних доріг (САД), на яку покладалися обов'язки з ремонту і контролю за санітарним та екологічним станом доріг і смуг відведення, зокрема озеленення.

"Згурівська райдержадміністрація не мала впливу на прийняті рішення щодо робіт з дорожнім покриттям і зеленими насадженнями вздовж узбіч доріг, які утримувала САД. Райдержадміністрація не надавала жодних дозволів на видалення дерев", – заявили у Згурівській РДА.

Дорога у напрямку від Згурівки до Яготина / Фото: ТСН.ua

Місцеві чиновники також зазначили, що від 2018 року вказані дороги, окрім дороги від Яготина до Згурівки, було передано Київській облдержадміністрації. Це було зроблено в рамках розпорядження голови КОДА від 10 листопада 2017 року про передавання доріг місцевого значення до сфери управління обласної адміністрації.

В обласній Держекоінспекції повідомили, що проводили перевірки законності підстав для вирубування тополь у відповідь на звернення, які надійшли до них раніше. За результатами перевірки було встановлено, що вирубування дерев проводилося обласною Службою автомобільних доріг.

За словами екологічних чиновників, вирубуванню тополь передували лісопатологічні та санітарні обстеження за участю фахівців Державного спеціалізованого лісозахисного підприємства "Київлісозахист".

"Цими обстеженнями було встановлено, що дерева, які підлягали рубці були перестійними, ослабленими, відмираючими, значна частина з них були сухостійними, окремі дерева мали сильний нахил стовбурів та крон в бік дороги і розміщені у безпосередній близькості  до неї, поодиноко пошкоджені вогнем. Значна кількість дерев має відкриту гнилизну і дуплистість в окоренковій частині стовбура. Такі насадження втрачають біологічну стійкість і здатність повноцінно виконувати свої захисні функції", – йдеться у повідомленні Держекоінспекції.

Таким чином, зазначили екологічні чиновники, з метою ліквідації потенційної загрози безпеки руху САД ухвалила рішення про проведення вирубування. Для цього Автодор отримав спеціальний дозвіл – лісорубні квитки на проведення вирубувань.

Дорога у напрямку від Згурівки до Яготина / Фото: ТСН.ua

Наталя Герасименко підтвердила, що дерева дійсно старі – їх насаджували ще за часів існування колгоспів. Однак, за її спостереженнями, вирубані дерева далеко не схожі на хворі або сухі. При цьому справді пошкоджені дерева стоять поруч, невирубані.

"Вчора (6 травня, – ред.) ми їхали зі Згурівки на Яготин і бачили нові вирубки. Візуально дерева не виглядають старими або ослабленими. Ще минулого тижня вони собі здорові росли. А поруч стоять деякі дійсно пошкоджені дерева, одне наче вдарене блискавкою", – зауважила Наталя.

Згурівчани нарікають: якщо Автодор дійсно вирубував аварійні дерева, чому про це не сповістили громадськість і не пояснили, що відбувається?

Дорога у напрямку від Згурівки до Яготина / Фото: ТСН.ua

Також виникає запитання щодо нових насаджень. За рік вирубки дерев САД не насадила жодного нового дерева на місце зрубаних.

Лише минулого тижня Згурівська райдержадміністрація у кооперації з місцевим підприємством "Олівін-Сад", яке займається яблуневими садами у Новій Олександрівці, почали озеленення узбіч доріг.

"В розплідник товариства (ТДВ "Олівін-Сад") закладено 4000 саджанців червоного дуба та 2000 саджанців горіха. Минулого тижня на місці видалених аварійних дерев у лісосмузі с. Нова Олександрівка працівниками товариства висаджено 300 саджанців тополь та 40 саджанців берізок", – йдеться у повідомленні Згурівської РДА.

У Службі автомобільних доріг та у Київській обласній адміністрації поки що ніяк не коментують питання вирубки дерев та відсутності нових насаджень. Чиновники мають ще кілька днів на підготовку відповіді на запит.

Ольга Скичко

Повʼязані теми:

Наступна публікація