Відламані шматки і розмальовані обличчя: вандали паплюжать новітні скульптури столиці

Відламані шматки і розмальовані обличчя: вандали паплюжать новітні скульптури столиці

Фото: www.instagram.com/thegorod

Автори благають поважати їхню роботу

Вандали проти скульптур, що роблять місто добрішим. Бабусі у парках, казкові персонажі Пейзажки, балерина , їжачок з туману - ці витвори столичних художників давно вже стали візитівкою Києва. Та регулярно втрачають свої частини й відновлюються самими авторами. Ті вже не просять,  благають: мати повагу до їхньої роботи.

 «Бабця» - класична в Парку Шевченка. Раніше із сумкою в руках. Сьогодні - з дірою.

«Прийшов вандал і відірвав у бабусі її ридикюль - це жахливо, він її пограбував. Мало того, що на вулицях грабують, ще й скульптури грабують... У бабусі діра, скоро зима, їй холодно», - віджартовується авторка скульптури.

Сумку зламали три тижні тому.  Її реставрація займає  весь день. Ганна засмучена - це вже вкотре паплюжать роботу, колись було, що відламали шматок ноги, вже і кріпили бабусю до лавки. Думає - винні футбольні фанати. Бабуню робила усім на радість.

Подруга бабусі з парку Шевченка на Русанівській набережній. Від неї відірвати шматок не так вже й легко.  Тому що з металу, це каже Ганна. Розказує, що натомість їй заливали обличчя  фарбою. На корпусі  видно написи. Із такими самими за власним бажанням два роки веде боротьбу і на скульптурі Самсона, що на Подолі. Там пишуть на стінах, художниця замальовує. Відновлює й саму скульптуру. Йому і ніс ламають, і розфарбують.

Украдений вузлик у їжачка в тумані, на Прорізній - пам'ятник Паніковському уже роки як без металевого патичка. Там де скульптур більше - більше і шкоди. Навчити людей любові та повазі до міста та вуличних скульптур поки не дуже вдається. Найбільше мистецтво страждає на столичній Пейзажній Алеї.

У Києві вандали все частіше руйнують витвори столичних скульпторів

У Києві вандали все частіше руйнують витвори столичних скульпторів

Уже вп'яте приварює руку Маленькому принцу його творець. Довкола відбита плитка, зламані ноги в зебр, відірвані янголи з пірамід подушок. У нових уже скручені труби. Костя розказує, хоче ставитися до регулярних пошкоджень по-філософськи. Вдається не завжди.

«Вкрали дівчинку, яку мі встановлювали два тижні так тому, відламали просто її звідти. Дратуюся періодично само собою, але що робити», - каже Костя.

Те, що бабуся тепер із новою торбою, киянам подобається. Вандалів усі як один засуджують. Та просять скульпторів робити ще більше краси в місті. Ті, своєю чергою, благають жаліти скульптури та їхню працю. Тоді буде час і на нові роботи.

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація