Вечір грандіозної музики в Києві: на Софійській площі грають і співають майстри "Ла Скала"

Вечір грандіозної музики в Києві: на Софійській площі грають і співають майстри "Ла Скала"

Фото: ТСН

Разом із ними хор і оркестр національної опери.

Цього вечора на Софійській площі в Києві відбувається грандіозне дійство – понад 300 митців із Італії та України об’єдналися в унікальному концерті просто неба. На чолі проекту "Шляхи дружби" стає маестро художній керівник славетної італійської "Ла Скала" та один із найвидатніших диригентів сучасності Ріккардо Муті, йдеться в сюжеті ТСН.Тиждень.

Ідея зародилася більше ніж 20 років тому в Сараєво, куди Муті прилетів разом із музикантами, коли місто ще бомбардували, щоб говорити про мир мовою музики. Відтоді "Шляхи дружби" обійшли півсвіту, і тепер опинилися під стінами Святої Софії в Києві. Там просто неба звучатимуть невмирущі твори Джузеппе Верді, а також симфонічна поема "Портрет Лінкольна" Аарона Копленда, яку прикрасить Джон Малкович у ролі читця-декламатора. Вести це фантастичне дійство пощастило ведучій ТСН Лідії Таран.

Видатний диригент сучасності і зірка Голлівуду дадуть унікальний концерт в центрі Києва

Видатний диригент сучасності і зірка Голлівуду дадуть унікальний концерт в центрі Києва

На сцені зібрані найкращі музичні інструменти вартістю мільйони доларів, але значно важливішими є руки майстрів, котрі з ними працюють – цих людей неможна виміряти у грошах. Надвечір відбулася генеральна репетиція зведеного оркетра  музикантів Молодіжного оркестру імені Луїджі Керубіні та Симфонічного оркестру Національної опери, також співав великий зведений хор. За відчуттями тих, хто це чув, було схоже на перебування у величному соборі, тільки ним цього вечора стала вся Софійська площа. Побоювання щодо погоди не справдилося – під час репетиції під перші звуки інструментів хмари почали тікати з неба, а насамкінець значно розпогодилося.

Тексти читатиме Джон Малкович. Раніше у ролі читця-декламатора уривків були Маргарет Тетчер, Білл Клінтон, Барак Обама, Ніл Армстронг, Пол Ньюман та Генрі Фонда. Отже, цього дня приказка "Коли говорять гармати – музи мовчать" втратить свою актуальність, адже попри бойові дії на Донбасі, музи не мовчатимуть, а говоритимуть мовою музики про найбільші цінності – дружбу, любов, свободу. І це значно більше, ніж просто слова.

Повʼязані теми:

Наступна публікація