Вбитий у Києві полковник ГУР збирав на Донбасі докази атаки Росії на Україну - ЗМІ

Вбитий у Києві полковник ГУР збирав на Донбасі докази атаки Росії на Україну - ЗМІ

Фото: Reuters

Шаповал керував підрозділом глибинної розвідки, який повідомляв про розгортання російської артилерії.

Підірваний в авто у Києві співробітник ГУ розвідки Міноборони, полковник Максим Шаповал забезпечував докази збройної агресії Росії проти України.

Про це з посиланням на джерело в правоохоронних органах пише LB.ua.

Правоохоронці розслідують вибух авто полковника військової розвідки як терористичну атак

Правоохоронці розслідують вибух авто полковника військової розвідки як терористичну атак

"Унікальність розвідувальних операцій полягала в тому, що застосовувалися засоби документування російських окупаційних військ, їхніх переміщень, наявності сучасних зразків систем РЕБ і засобів ураження", - заявив співрозмовник видання.

За словами джерела, задокументовані факти могли служити безумовним доказом збройної агресії Росії проти України, особливо в застосуванні штатних БТРГ і новітніх систем ураження, які виробляються тільки в Росії.

"Це завдяки йому Україна обґрунтувала свою позицію в Гаазі про причетність Росії до збройної агресії, а перед цим надала всі такі задокументовані факти по дипломатичних каналах і по каналах обміну розвідувальною інформацією з розвідувальними органами союзників", - додали у правоохоронних органах.

Окрім цього, співрозмовник видання зазначив, що Шаповал безпосередньо брав участь не тільки в плануванні, а й в проведенні розвідувальних рейдів у глибокий тил окупованих територій, низка таких операцій стосувалися своєчасного оповіщення про розгортання російської артилерії, зокрема далекобійної, що значно знижувало втрати серед українських військових і мирного населення.

"Максима знищили вороги демонстративно, в тому числі як елемент залякування і як елемент інформаційної операції з дискредитації найвідданіших синів України", - резюмували правоохоронці.

Нагадаємо, потужний вибух прогримів у Києві на перехресті вулиць Солом'янська та Механізаторів вранці 27 червня. Під час вибуху також постраждали двоє людей. Згодом у Міноборони розповіли, що відділ, яким керував полковник, займався охороною колишнього російського депутата Дениса Вороненкова, зокрема політиком опікувався його безпосередній підлеглий.

Повʼязані теми:

Наступна публікація