В Ужгороді та Києві зафіксували дифтерію: чому поодинокі випадки можуть перерости у спалах і епідемію

В Ужгороді та Києві зафіксували дифтерію: чому поодинокі випадки можуть перерости у спалах і епідемію

Фото: pixabay.com

У країні низький рівень вакцинації серед дорослих.

У столиці вже є перший підтверджений діагноз захворювання на дифтерію. Довідки про щеплення від дифтерії у третьокласника були, але фальшиві. Рівень вакцинації серед дітей столиці - 77 %, а серед дорослих – 46%. Поодинокі випадки можуть перерости у спалах, а потім – в епідемію, йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

Хвороба почалася, як ангіна - біль у горлі, висока температура. Утім, лабораторні аналізи підтвердили дифтерію. Мати зізналася лікарям, що дитина не щеплена. У приватних бесідах чимало батьків підтверджують, що купити довідки про вакцинацію не проблема.

До речі, мати захворілого хлопця дифтерію спочатку намагалася вилікувати гомеопатією. "Мати не дотримувалася рекомендацій і лікувалася у гемеопатів.  Ми живемо в столиці,  але це дикунство серед громадян", - каже директор ЦПМСД Дарницького району Києва Юрій Сміщук.

Рівень вакцинації серед дітей столиці - 77 %. Захищеною дитину можна вважати, якщо вона отримала усі дози згідно з календарем щеплень: до 16 років треба зробити шість ін'єкцій. Утім, імунітет не залишається на завжди, як, наприклад, від кору. Тому дорослим треба робити вакцинацію раз на десять років. Саме серед них найнижчий рівень вакцинації. "Найнижчий показник ревакцинація – це 60, 26, 36 46 років. Там складає 46 відсотків", - каже начальник відділу первинної Медико-санітарної допомоги департаменту охорони здоров'я Василь Животенюк.

Як розпізнати симптоми дифтерії та чи можна запобігти загрозі поширення хвороби

Як розпізнати симптоми дифтерії та чи можна запобігти загрозі поширення хвороби

Цей один випадок можна було б вважати звичайною справою, але на тлі низької вакцинації дорослих і дітей ось такі поодинокі випадки можуть перерости спочатку у спалах, а тоді в епідемію. "Це говорить лише про одне, що рівень колективного імунітету низький. Ми можемо мати такий самий спалах як з кором", - каже завідувачка Інфекційним відділенням Олександрівської лікарні Людмила Мінова.

Початкові симптоми схожі на вірусну інфекцію, а тому їх легко сплутати. "Вона нагадує банальну ангіну, тому основні прояви найчастіше - це підвищення температури тіла і ангіна. Лікар має вирішити: схожа це на дифтерію чи ні", - каже інфекціоніст Сергій Крамарєв.

Востаннє в Україні дифтерія лютувала у 1990 роках . З 20 тисяч хворих 700 померли. Інфекціоністи кажуть, що хворий проходить дев'ять кіл пекла: дифтерія уражає серце, нирки, нервову систему. Якщо перебіг тяжкий, хворого можна урятувати лише за допомогою спеціально сироватки. Її запас у Києві на сьогодні - вісім доз. У тяжкому випадку дифтерії цього вистачить лише на одного хворого.

Кореспондентка ТСН Ірина Маркевич.

Повʼязані теми:

Наступна публікація