Підігрів сходів і олімпійські басейни. В Україні будують школи, які вражають своїми захмарними бюджетами

Підігрів сходів і олімпійські басейни. В Україні будують школи, які вражають своїми захмарними бюджетами

Активісти переконані, що такі заклади - зручний спосіб відмивання грошей.

В Україні будують державні школи, які вчетверо перевищують бюджети звичайного закладу освіти. Як зазначається у сюжеті ТСН.Тиждень, будівництво такої школи в Києві коштує 15 млн дол. і ведеться на Осокорках. 

За словами Олександри Устинової із Центру протидії корупції, яка проаналізувала документацію в системі "Прозорро", закладені в будівництво суми вражають, адже таких бюджетів немає навіть в країнах ЄС. Для орієнтиру - максимальна рекомендована Мінрегіонбудом вартість будівництва школи на 1000 учнів становить 100 мільйонів гривень, з розрахунку 100 тис. грн на дитину. Зазвичай, вкладаються і менші суми, але тут у цій школі вийшло вчетверо більше – майже 400 тисяч на одного учня. 

Як вдалось встановити, школа на Осокорках буде зі спортивним майданчиком, басейном, сходами з підігрівом, який ховають за плиткою з натурального каміння – від 700 гривень за квадратний метр. Фасад фарбують фарбою вартістю 1200 гривень за відро, а обігріватиметься школа підземними водами. Для цього буде 350 скважин глибиною в 50 метрів. 

У приміщеннях буде один із найелітніших ліцеїв України - "Інтелект" із платним навчанням. 

"Це - один із найприбутковіших в Україні бізнесів, тому що ніхто ніколи не зможе порахувати товщини стіни", - розповіла Устинова.

Часто такі школи - лише засіб заробітку для чиновників. Традицію найдорожчих шкіл України має всі шанси продовжити школа в Дніпровському районі столиці, на будівництво якої вже заплановано 15 мільйонів доларів. Щоправда, особливого розмаху тут поки що не видно, на все будівництво працюють кілька робітників. Замовник будівництва - "Житлоінвестбуд", який замовив школу на Осокорках.

У переліку найдорожчих шкіл України - школа на житловому масиві імені Котовського в Одесі, на неї мають витратити 178 мільонів гривень.

Селище міського типу Чабани матиме ще одну найдорожчу школу України. Заклад мав бути добудований на початку літа цьогоріч, однак зараз тут бур’яни й літають метелики. У "Прозорро" вказано, що на школу потрібно 172 мільйони гривень або майже вдвічі більше від рекомендованої Мінрегіонбудом вартості. "Там дуже цікава ситуація, там кожного разу справа завершувалась переобранням підрядника і завищенням вартості будівництва. Здавалось би, якщо хтось вже щось зробив, воно має бути дешевше, але - ні. У 2016 році школа коштувала 80 млн грн. У 2018 році її вартість зросла майже вдвічі", - додала Олександра Устинова.

"Попередні торги "Прозорро" відбулись на 85 мільйонів. Під час будівництва визначено було, що треба змінювати проект. Не було враховано серйозного сучасного басейна. Тут повинен бути повноцінний олімпійський басейн. І напрямок школи - спорт та довзілля, щоб діти не на вулиці гуляли", - повідомив заступник голови смт. Чабани Юрій Бондар.

Однак, за словами Олександри Устинової, завищення вартості проекту - звичайна схема у будівництві шкіл. Краще роками сидітимуть без школи, аніж побудують її недорого. Звісно, усі такі ласі і дорогі замовлення віддають потрібним фірмам. У Центрі протидії корупції припускають, що непроста ситуація і з підрядниками того самого підприємства "Житлоінвестбуд", який робить розкішні школі у Києві. "До недавнього часу керівником підприємства ще починаючи з часів Омельченка був такий собі В'ячеслав Непоп. Після того, як у нас пішло будівництво супердорогих елітних шкіл, його підвищили - нещодавно він став заступником мера", - додали в ЦПК.

За дивним збігом обидві фірми-підрядники шкіл на Осокорках і у Дніпровському районі - "Поділжилбуд" та ПрАТ "Фундамент" пов'язують із керівництвом "Житлоінвестбуд". Наприклад, у "Фундаменті" працює донька Непопа, про що вказано навіть на його офіційній сторінці. Сам Непоп має розкішну декларацію, повну годинників, квартир, земельних ділянок та авто. У чиновника не знайшлося для коментаря часу. В себе на сторінці він часто пише про відкриті школи, і дешевше ніж 200 мільйонів ще не було. 

Школу за 15 мільйонів доларів для елітного ліцею за бюджетні гроші тепер мало кому переплюнути, адже навіть розкішний культурний центр Шептицького у Львові побудували втричі дешевше. При цьому у суттєвій кількості українських шкіл навіть ще немає туалетів у приміщенні. 

Галина Сергєєва 

Підігрів сходів та олімпійські басейни. Українські школи б'ють рекорди за вартістю для бюджету

Підігрів сходів та олімпійські басейни. Українські школи б'ють рекорди за вартістю для бюджету

Повʼязані теми:

Наступна публікація