В "Софії Київській" відкрилась п’ята ювілейна фотовиставка Photo Kyiv, що присвячена темі інклюзії та безбар’єрності

Вже вп'яте у Києві відкрилась міжнародна фотографічна виставка Photo Kyiv. Цього року захід представлений як міжнародна виставка фоторобіт "Не|видиме життя" та відбувається від 12 до 25 серпня просто неба у Національному заповіднику "Софія Київська".

Центральною темою наймасштабнішої фотоподії України стане інклюзивність та безбар'єрність в сучасному суспільстві.

Основна ідея виставки – привернути увагу фотомайстрів та відвідувачів до таких цінностей, як повага, прийняття, співчуття, відкритість та співпереживання. Поранені ветерани АТО та Євромайдану, самотні старенькі, люди із синдромом Дауна, ромська громада та інші теми потрапили в фокус об’єктивів українських та міжнародних фотографів та експонуватимуться на виставці.

"Вперше ми проводимо виставку просто неба. Вперше вона присвячена виключно актуальній соціальній темі інклюзії у суспільстві. В фокусі фотографів теми та люди, яких ми часто не помічаємо чи просто відвертаємо очі. Саме тому виставка має назву "Не|видиме життя". Ми щиро сподіваємось, що ці фотоісторії стануть справжнім натхненням для глядачів і допоможуть усім нам усвідомити необхідність інклюзивного середовища. Віримо, що Photo Kyiv 2021 змусить замислитись над тим, що саме кожен з нас може зробити на шляху створення безбар’єрного простору в Україні”, - говорять Іванна Бертран і Анна Савицька, співзасновниці Photo Kyiv.

Фото: Фото Аліни Гармаш

Виставку відкрила перша леді України Олена Зеленська, яка цьогоріч підтримала Photo Kyiv. Олена Зеленська опікується темою безбар’єрності та ініціювала створення Ради безбар’єрності, що здійснюватиме моніторинг та контроль виконання Національної стратегії зі створення безбар'єрного простору в Україні до 2030 року. "Безбар'єрність стає новою суспільною нормою, а Україна – такою країною, в якій всі мають рівні права та можливості, – не раз наголошувала перша леді.

Цьогорічний Photo Kyiv близький мені по духу та емоціях, адже він присвячений безбар’єрності. Важливо, що у виставці беруть участь не лише українці. Серед 89 учасників – фотографи зі США, Канади, Франції, Італії, Іспанії, Бельгії, Швейцарії, Грузії, Азербайджану, Бразилії, Нідерландів, Швейцарії та Туреччини. Скільки людей хочуть розповісти мовою фото про тему безбар’єрності в Україні!  Фотографам вдалося висвітлити те, що перебуває в тіні й не є очевидним для кожного. Це не просто фото, а поєднання сміливих ідей та глибокого осмислення соціальних питань. Я переконана, що подібні масштабні культурні заходи створюють якісний запит в суспільстві на інклюзію і залученість всіх українців до суспільного життя. Широка підтримка митців, що впливають на почуття та думки тисяч людей, допомагає втілювати Національну стратегію безбар’єрності в соціокультурній і світоглядній площині!”, - зазначила Олена Зеленська, перша леді України.

Фото: Фото Аліни Гармаш

У складі експертного журі Photo Kyiv 2021:

  • Анна Соммерс Кокс, журналістка, кураторка Victoria & Albert Museum, колишня редакторка The Artnewspaper;
  • Кароль Глозе Піду, мистецтвознавиця, кураторка Photo Kyiv;
  • Сергій Лебединський, відомий харківський фотограф, директор та засновник Музею Харківської школи фотографії.

Експерти відібрали 5 фіналістів, фотосерії яких експонуються під час відкритої інклюзивної виставки  "Не|видиме життя" на території заповіднику “Софія Київська”. Серед них фотографи:

  • Йосип Сивенький і фотосерія “Рани” (США/Україна),
  • Роман Закревський і фотопроєкт “Погляд” – серія портретів ромів з Чернігівської області (Україна),
  • Аліна Пророка і фотосерія “Будинок престарілих. Самотність. Сльози на зморшках” (Україна),
  • Юрій Данченко і фотосерія “Danza Down” (Україна),
  • Олексій Товпига і фотосерія “Космос тата” (Україна).
Фото: Фото Аліни Гармаш

Участь у Photo Kyiv 2021 також беруть 5 спецпроєктів, серед яких:

  • культовый проєкт "Паспорт" українського метра документальної фотографії Олександра Чекменьова,
  • три зарубіжних фотопроєкти від Марінка Масеус (Нідерланди) – проєкт "Обрані [не] бути",
  • Гуідо Клумпе (Німеччина) – проєкт "Втрачаючи один вимір",
  • Мері Беррідж (США) з проєктом “Видимий спектр: портрети зі світу аутизму”,
  • фотосерія Романа Пашковського під назвою "Код незламності: реальні історії сучасних героїв" від партнера Photo Kyiv 2021, благодійного фонду Favbet Foundation.

“В якості партнера Photo Kyiv 2021 – [IN]VISIBLE LIVES] ("Не|видиме життя") FAVBET Foundation представляє спецпроєкт "Код незламності: реальні історії сучасних героїв". Це історії людей, які втратили здоров'я, захищаючи Україну на фронті, але не впали духом, а продовжують займатися спортом, здобувати нові професії, знаходити однодумців та надихати тисячі таких, як вони. Сьогодні вони зросли до професійних спортсменів і представляють Україну на Іграх нескорених міжнародних спортивних змаганнях у паралімпійському стилі для ветеранів. Надаючи допомогу крізь призму реальних ініціатив, FAVBET Foundation також прагне привернути увагу до Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору за підтримки першої леді Олени Зеленської, що міститиме послуги для людей з інвалідністю та їхніх рідних”, - сказав Андрій Матюха, президент БФ FAVBET Foundation.

Фото: Фото Аліни Гармаш

Photo Kyiv 2021 відбувається за підтримки першої леді України Олени Зеленської. Серед партнерів Photo Kyiv 2021 – Департамент культури КМДА, а також посольства Нідерландів і Швейцарії, компанія Caparol, ГО “Безбар’єрність”, Благодійний фонд FAVBET Foundation.

Кураторський тур виставкою для першої леді Олени Зеленської та всіх гостей провела мистецтвознавиця, кураторка Photo Kyiv 2021 Кароль Глозе Піду.

“Через 30 років після набуття Незалежності – у часи, коли Україна має продовжувати віднаходити себе і будувати знову – тема інклюзивності здається очевидною та необхідною для Foto Kyiv 2021. Протягом кількох років теми гендерної рівності та різноманіття були предметом численних дебатів, однак все одно залишається прогалина у рівні поінформованості щодо певних груп, які все ще непомітні: літні люди, люди із психічними або фізичними розладами, люди із обмеженою рухомістю. І зараз вся увага приділяється якраз цим людям – тим, чиє життя викривляється та зневажається – заради справедливості та поваги до них”, - розповіла Кароль Глозе Піду, кураторка Photo Kyiv 2021.

Фото: Фото Аліни Гармаш

На відкритті були присутні представники громадських організації, які опікуються темою інклюзії та безбар’єрності серед різних груп населення в Україні. Організатори також сподіваються, що виставка стане майданчиком для діалогу між різними соціальними групами та владою для побудови справжнього інклюзивного суспільства.

Виставка є безкоштовною (відвідувачі сплачують тільки вартість вхідного квитка до “Софії Київської”) та триватиме від 12 до 25 серпня.

Протягом міжнародної фотоподії відбудуться освітні онлайн-заходи – круглі столи, дискусії та artist’s talks, у яких візьмуть участь фахівці з питання інклюзії, мистецтвознавці, експерти з фотографії, представники державних інституцій культури та фіналісти Photo Kyiv 2021.

Фото: Фото Аліни Гармаш
Наступна публікація