На 150 метрах було 14 трупів: в ООН повідомили, скільки людей вбили росіяни під час окупації Бучі

На 150 метрах було 14 трупів: в ООН повідомили, скільки людей вбили росіяни під час окупації Бучі

Фото: Associated Press

Росіяни розстрілювали тих, хто намагався виїхати з Бучі.

Під час окупації Бучі Київської області російські окупанти вбили щонайменше 73 цивільних осіб. Ще 105 ймовірних вбивств армією РФ очікують підтвердження.

Про це йдеться у доповіді Управління верховного комісара ООН з прав людини, оприлюдненого 7 грудня.

"Станом на 31 жовтня 2022 року УВКПЛ задокументувало вбивства 73 цивільних осіб (54 чоловіків, 16 жінок, 2 хлопчиків і 1 дівчинки) в Бучі та триває робота з підтвердження ще 105 ймовірних вбивств (85 чоловіків, 11 жінок та 9 дорослих, стать яких ще не вдалося встановити) у цьому місті", — йдеться у документі.

Вказується, що місцевих жителів російські військові могли розстріляли просто за те, що вони з’явилися на вулиці. У доповіді сказано, що окупанти вбили найбільше людей на Яблунській вулиці в Бучі.

"Щонайменше 14 цивільних осіб (10 чоловіків, 3 жінки і 1 дівчинка) були застрелені та залишені на 150-метровій ділянці вулиці Яблунської. Особи, які керували транспортними засобами в місті або поблизу нього, а також ті, хто намагався виїхати з Бучі, регулярно зазнавали обстрілів і були вбиті без видимих причин", — нагадують фахівці.

Наголошується, що військові РФ погрозами та залякуванням вимагали у місцевих жителів, щоб вони ховалися і не виходили з підвалів та своїх будинків. У приміщеннях регулярно проводилися рейди.

Крім того, окупанти допитували містян щодо їхньої ймовірної належності до української армії та правоохоронних органів. Деякі з цивільних були вбиті на місці, інші були затримані та страчені пізніше.

"Як повідомив один російський солдат, який був у Бучі: "Якщо місцеві заходили на наші позиції – їх затримували, допитували та майже одразу вбивали". Місцеві жителі повідомляли, що деякі вбивства мали вигляд цілком свавільних", — йдеться у доповіді УВКПЛ.

Загалом моніторингова місія ООН задокументувала 441 вбивство російськими окупантами цивільних людей у селах Київської, Чернігівської та Сумської областей від 24 лютого до 6 квітня 2022 року.

У Бучі до 24 лютого мешкало близько 40 000 осіб. Від перших днів повномасштабного російського збройного нападу на Україну в місті відбувалися бойові дії із застосуванням важкого озброєння. Найтяжчими були 3 та 4 березня 2022 року. Місто звільнили з окупації 30 березня. На той час у Бучі залишалося близько 5 000 мешканців. 

Увійшовши до міста 2 квітня, українські військові були вражені, коли побачили десятки трупів на вулицях, у дворах, квартирах, підвалах, транспортних засобах, лісосмугах та братських могилах. На багатьох тілах були сліди насильницької смерті і страт.

Нагадаємо, перша леді Олена Зеленська розповіла про долю 6-річного Влада, який у багатостраждальній Бучі в окупації РФ втратив маму і щодня приходив до могили найріднішої людини на подвір’ї їхнього будинку. Тоді сповнене смутку і горя фото сина на могилі померлої мами облетіло світ, а нині дитина нарешті усміхається.

Читайте також:

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Війна Росії проти України
Наступна публікація