В обхід реформи: Київ може втратити унікальні медичні центри

В обхід реформи: Київ може втратити унікальні медичні центри

Фото: УНІАН

Керівництво двох медцентрів не змінило юридичний статус у рамках другого етапу медреформи.

У найближчі дні Київ може втратити два великих спеціалізованих медичних центри – "Центр мікрохірургії ока" і Центр репродуктивної та перинатальної медицини.

Про це попереджає у себе в Facebook керівник аналітичного центру "Третій сектор" Андрій Золотарьов.

"Керівництво установ, заручившись підтримкою деяких депутатів Київради і міністра охорони здоров'я Степанова, знайшло спосіб обійти медреформу і зберегти повний контроль над своїми центрами", - повідомив він.

Золотарьов розповів, що керівництво двох медцентрів не змінило юридичний статус у рамках другого етапу медреформи. Як відомо, до 1 квітня медустанови повинні були провести автономізацію і отримати статус неприбуткового комунального підприємства (НКП), яке перебуває у власності місцевої влади. Після цього НКП повинен укласти договір з Нацслужбою здоров'я.

"Обидва центри - дійсно унікальні клініки, в яких лікуються пацієнти з усієї країни... Ситуація типова для некомерційних спеціалізованих клінік: головлікар - цар і бог, потік пацієнтів ніколи не вичерпається, гроші приходять як з бюджету, так і різних приватних виплат - від часткової оплати послуг через касу до повної "конвертації" плати за лікування. А це чималі гроші! Не дивно, що директор Центру репродуктивної медицини В'ячеслав Камінський і головлікар Центру мікрохірургії ока Любов Денисюк реформі не зраділи і переоформляти юридичний статус не стали. Адже контракт з НСЗУ - це абсолютно прозоре фінансування, без необхідності для пацієнта висловлювати свою "подяку" сумою з декількома нулями", - пояснив Золотарьов.

Проблему довелося вирішувати на рівні Кабміну. НСЗУ поставили завдання фінансувати центри з умовою, що до кінця року вони стануть комунальними.

"Але керівництво центрів така перспектива не влаштовує, тому руками депутатів Київради зараз виконується унікальна операція - обидва центри хочуть передати Міністерству охорони здоров'я. По суті це означатиме, що клініки стануть приватними вотчинами своїх головних лікарів, які отримають фінансування з держбюджету і можливість практично безконтрольно вести бізнес, а Київ, який за останні роки влив у клініки мільйони гривень на модернізацію і закупівлю обладнання, залишиться ні з чим", - попередив Золотарьов.

Раніше повідомлялося про те, що міністр Максим Степанов замість медреформи хоче повернути стару медицину.

Повʼязані теми:

Наступна публікація