Усевидюще око. Як камери відеоспостереження допомагають запобігати та розкривати злочини в Києві

Усевидюще око. Як камери відеоспостереження допомагають запобігати та розкривати злочини в Києві

Фото: ТСН.ua

За останні три роки кількість злочинів у столиці зменшилася втричі.

Усевидюще око на варті безпеки. З’ясувати, як сталася ДТП, ідентифікувати вандалів та грабіжників, знайти крадені автомобілі та навіть урятувати дитину. Щодня камери спостереження фіксують десятки різних правопорушень та допомагають правоохоронцям їх розслідувати. Столична централізована система відеонагляду працює майже три роки.

Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.19:30.

Актриса Руслана Писанка оговтується від зустрічі з крадіями. Зранку повернулася з гастролів, навіть не встигла з вокзалу вийти.

"Я відчула, що хтось торкається до мене. Я повертаюся і тут бачу голову дівчини. Чорнява така, маленька, а за нею ще 4 голови", - згадує Руслана Писанка.

Від різкого ривка актриса впала, зловмисники встигли розстібнути рюкзак, проте речі не зачепили. Та в поліції випадок зафіксували, крадіїв сподіваються найближчим часом відстежити з камер спостереження. А відео з них потрапляє до підприємства "Інформатика". Тут навіть на дверях - камери.

Сім тисяч об’єктивів у всьому місті. Можуть реагувати на пожежі, вираховувати автомобілі-двійники, розпізнавати номерні знаки та обличчя.

На варті безпеки: як камери спостереження у столиці допомагають розкривати злочини

На варті безпеки: як камери спостереження у столиці допомагають розкривати злочини

Система стала серйозним помічником для правоохоронців. Зокрема, в жовтні минулого року саме завдяки камерам спостереження знайшли жінку, яка викрала малюка з дитсадка.

"Коли ми розпочинали впроваджувати систему відоспостереження, то перше завдання мера було - забезпечити безпеку дітей, тобто це були школи, дитячі садочки".

Трапляється, що в об’єктиви потрапляє й курйозне. Як от чоловік, який поцупив муніципальний велосипед - просто з-під стін КМДА. І таких грабіжників-невдах - удосталь.

До своєї платформи Київ долучає й інші міста. Адже, одна справа - просто поставити камери, а геть інша - зробити їх розумними. До того ж доступ до системи мають не лише правоохоронці міського рівня, а й - національного. І найефективнішою була би одна централізована база для всієї країни.

У столиці відеоспостереження працює від січня 2017-го. Завдяки ньому вдалося розкрити тисячі справ. А на вулицях у рази поменшало правопорушень. 2016 року за дев'ять місяців у Києві було 27 тисяч злочинів, торік – 14 тисяч, цього року – 9 тисяч.

Лінійна залежність - більше камер, більше безпеки. Нині столиця лідирує за кількістю пристроїв відеоспостереження, однак вони покривають лише частину столиці. А щоб під об’єктив попав увесь Київ, потрібно ще 13 тисяч камер.

Антон Коцуконь

Повʼязані теми:

Наступна публікація