У столиці через карантин виник дефіцит донорів: як медики заохочують українців здавати кров

У столиці через карантин виник дефіцит донорів: як медики заохочують українців здавати кров

Скріншот із відео

Донорів возитимуть на процедури та додому.

У Київському міському центрі крові у зв'язку із пандемією нового коронавірусу COVID-19 всім донорам вимірюють температуру тіла, а ще вимагають заповнити спеціальні анкети. А через карантин у центрі також виник дефіцит деяких компонентів крові. Тож аби заохотити донорів, готові возити їх на процедури, а після - додому. Про це у сюжеті ТСН.19:30.

До столичного міського центру крові зазвичай щодня приходило до 150 донорів. Нині тридцять. Причина у запровадженому карантині, зокрема, у відсутності громадського транспорту, яким би люди могли дістатися центру.

"У нас тут шість крісел, де можна здавати компоненти донорської крові. По той бік у нас ще шість крісел, де безпосередньо здається кров. І нині у нас тільки один донор", - розповідає Оксана Мулярчук, заступниця директора Київського міського центру крові.

Як Київський міський центр крові заохочує донорів здавати кров, попри карантин

Як Київський міський центр крові заохочує донорів здавати кров, попри карантин

Найбільша потреба, кажуть у центрі, в групах із негативним резус-фактором. Сховища з еритроцитами напівпорожні. А, за словами лікарів, кожному пацієнту, який лікується від онкологічного захворювання, потрібно одразу дві-три дози еритроцитів.

"У них маленький термін придатності: до 42 діб. А ще у нас є компонент крові, який називається "тромбоцити". Він зберігається п'ять днів", - пояснює Оксана Мулярчук.

До загальних правил донорства нині запровадили і вимірювання температури. А також закликали усіх, хто кров здав упродовж останніх двох тижнів і дізнався, що хворий на COVID-19, поінформувати про це медиків. Проте, даних про те, що коронавірус передається з кров'ю, поки немає.

Олена Лоскун

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація