У соборі Паризької Богоматері сталася пожежа: чи захищені від вогню українські пам'ятки

У соборі Паризької Богоматері сталася пожежа: чи захищені від вогню українські пам'ятки

Фото: ТСН.ua/Юлія Желонкіна

Випадково пожежі у музеях та церквах стаються вкрай рідко.

Вчора, 15 квітня, сталася пожежа соборі Паризької Богоматері. Зайнялося на даху, де лише тиждень тому почали знімати скульптури для реставрації. Міністр культури Євген Нищук заявив, що, за потреби, до Парижа можуть вирушити наші реставратори, щоби допомогти якнайшвидше відновити Нотр-Дам. Він також наказав проінспектувати, чи достатньо захищені від вогню українські пам'ятки. Про те, що показала перевірка в Софії, Андріївській церкві та Києво-Печерській лаврі, йдеться у ТСН.19:30.

Очільник заповідника Києво-Печерська лавра зізнається, що вчора, 15 квітня, до ночі дивився прямі трансляції з Парижа. Тому сьогодні зібрав співробітників на позаплановий інструктаж. Каже, що продовж останнього року всі корпуси Лаври обробили протизапальною сумішшю і встановили сигналізації.

Головний архітектор Лаври Яків веде ТСН до храму Спаса на Берестові. Нині там триває реставрація: лишилося тільки постелити підлогу. Комунікації вже проведено: встановили пожежну охорону, передбачається пожежне гасіння. На стінах і стелі встановили  давачі диму. Гасити приміщення зі стародавніми фресками та розписами, якщо загориться, будуть з гідранта.

У Софійському заповіднику існують сучасні системи безпечного гасіння. У Митрополичому будиночку встановлена система гасіння газом. Обійшлася система у мільйон гривень. Інвестиція виправдовує себе, бо надійна та гарантує збереження пам’яток.

Встановити таку можна тільки в маленьких приміщеннях. У Софійському соборі, наприклад, газом гасити не вийде. Водою – тим більше, бо вона знищить старовинні фрески. У соборі кажуть, що щомісяця пожежники усе оглядають. Завідувачка тутешнього музею пані Лариса розповідає, що знає план розташування вогнегасників ледь не на пам'ять. Загалом їх тут 20. Усі вони сховані від чужих очей. Користуватися ними може лише персонал.  Кажуть, що кожний доглядач має ділянку, за яку він відповідає.

Крім того, тут працює  система миттєвого сповіщення. Інформація про займання чи задимлення швидко потрапляє на пульт до пожежників. Такі самі встановлені і в Андріївській церкві. Тут теж триває реставрація. У плані робіт протипожежні заходи розписані в окремому томі.  

Всю деревину перед відкриттям храму буде оброблено спеціальними сумішами. Так само, як в Софії, тут працюватиме  система сповіщення. Але Андріївська має специфічне розташування. Плани під’їзду та гасіння є у рятувальників.

У всіх же пам'ятках, які сьогодні відвідала ТСН, пояснили, що випадково пожежі у музеях та церквах стаються вкрай рідко. Переважно, загоряється під час ремонтів або через підпал. Кілька місяців тому у двері Андріївської кинули дві пляшки коктейлю молотова. Відтоді храм охороняють цілодобово державні і приватні охоронці.

Кореспондент ТСН Неллі Ковальська.

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація