У покинутому селі біля ЧАЕС помітили найменшого у світі орла: фото

У покинутому селі біля ЧАЕС помітили найменшого у світі орла: фото

Фото: Sergey Domashevsky / facebook.com

Ймовірно, птах бродячий, бо для зони відчуження він - велика рідкість.

На околиці покинутого села Бенівка, розташованого за 10 кілометрів від Чорнобильської атомної електростанції, помітили червонокнижного орла-карлика. Ймовірно, птах бродячий, бо для зони відчуження він - велика рідкість.

Про це повідомив науковий співробітник Чорнобильського заповідника Сергій Домашевський та опублікував у Facebook фото найменшого у світі орла.

"Вчора (19 квітня) був плідний день. Знайшов нове гніздо чорного лелеки та зазначив вперше для зони відчуження перебування орла-карлика. Якщо присутністю чорного лелеки у Поліссі нікого не здивуєш, то орел-карлик — рідкість. Цей вид не спостерігали до 2008 року й у білоруській частині зони, більш свіжих даних поки не маю. Ймовірно, птах бродячий, але все одно доведеться відвідати це місце ще раз", — написав Сергій Домашевський.

Фото: Sergey Domashevsky / facebook.com

Довідка: Орел-карлик — найменший орел у світі. Його вага 660-960 грамів, довжина тіла — 450–500 мм, розмах крил — 1100–1320 мм. Птах занесений до Червоної книги України. Основними причинами скорочення чисельності орла-карлика називають зменшення площ старих лісів, незаконний відстріл і зменшення чисельності ховрахів як головного об’єкту живлення.

Нагадаємо, у Чорнобильському заповіднику показали рідкісного птаха, який атакує дослідників. Вперше для України гніздування сови бородатої було виявлено в 1985 році на території Поліського природного заповідника. У зоні відчуження цього хижого птаха помітили в 2003 році. 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Таємниці Чорнобиля
Наступна публікація