"У нас не труби зношені, а чиновники": Києву передрікають продовження сезону комунальних гейзерів

"У нас не труби зношені, а чиновники": Києву передрікають продовження сезону комунальних гейзерів

Фото: ТСН

Експерти звертають увагу на неправильну експлуатацію столичних тепломереж.

Сезон комунальних гейзерів – за дві доби у Києві сталися щонайменше чотири прориви теплотрас. Труби не витримали на столичних Теремках, у районі Індустріального шляхопроводу, рвонуло біля житлових будинків поблизу Севастопольської площі, а найбільша комунальна аварія трапилася на Либідській площі, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Прорвану трубу біля ТРЦ Ocean Plaza поміняли о 4:00 ранку та запустили комунікації. Прорив був довжиною 50 см, але замінили 23 метри труби вздовж усієї ділянки дороги – задля безпеки. Щодо прилеглих до неї відрізків у "Київтеплоенерго" переконані, що проривів більше не буде – стан труби дозволяє робити такі прогнози. Тим часом у самому торговельному центрі працівники досі під враженням від пережитого. ТСН передають відео, на котрому зафіксовано, як охоронець вибиває вікно у ресторані та разом з іншими охоронцями на руках передає звідти візочок з дитиною, на руках витягають відвідувачів.

За дві доби у Києві сталися щонайменше чотири прориви теплотрас

За дві доби у Києві сталися щонайменше чотири прориви теплотрас

Наслідки проривів ліквідували і на столичних Теремках. Ремонт закінчили, а от яму не загорнули, гарячу воду і опалення людям не підключили. Замінили трубу і на вулиці Гетьмана, але й там без тепла досі десятки будинків й дитячий садочок. На Солом’янці ж вулицею течуть ріки окропу – ремонт триває. Труби у столиці рвуться щодня, до двох десятків випадків по Києву –звичайна річ.

Щодо причин прориву на Либідській відповіді надасть розслідування – за фактом прориву і травмування людей відкрили провадження за статею про порушення під час проєктування і будівництва. "Слідчі Голосіївського управління поліції проводять слідчі дії. Це стаття не великої важкості і передбачає максимальне покарання – обмеження волі на строк до трьох років", - пояснила речниця столичної прокуратури Надія Максимець.

У експертів свої версії: окрім зношеності труб, кажуть про неправильну їх експлуатацію. Через надмірну забудову забезпечити всі будинки гарячою водою необхідної температури не вдається, тому воду нібито нагрівають понад норму. "Часто ви приходите додому, вмикаєте воду, а там просто окріп ллється – температура завищена. Вони неправильно експлуатують труби", - пояснює архітектор Анатолій Фролов.

Труба коло Ocean Plaza на 8 років перевищила термін використання – про це кажуть в Інституті міста. Там прогнозують, що прориви триватимуть, бо належного догляду і моніторингу мереж не проводили. Також мають питання і до ТЦ, зокрема, чи добре там була зроблена система відводу води. А перехожі кияни натомість мають іще одне зауваження: "Може, в нас не труби зношені, а чиновники, якщо вони не можуть розрахувати, де міняти, а де ні".

Кореспондентка ТСН Тетяна Фруктова

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Скандал навколо Труби
Наступна публікація