У Меморіальному Центрі "Бабин Яр" відкриють аудіоінсталяцію у день пам’яті жертв Голокосту

У Меморіальному Центрі "Бабин Яр" відкриють аудіоінсталяцію у день пам’яті жертв Голокосту

Фото: УНІАН

Аудіоісталяція відкриють 29 вересня.

Меморіальний центр Голокосту "Бабин Яр" спільно з Національним історико-меморіальним заповідником розпочав роботи над аудіоінсталяцією, що дозволить озвучити територію заповідника.

Аудіоісталяція відкриють 29 вересня у День пам’яті жертв Бабиного Яру, повідомила пресслужба Меморіалу.

Зазначається, що частина аудіоінсталяції буде розташована Дорогою Скорботи (від вулиці Юрія Іллєнка до пам’ятника "Менора") та на площі біля пам’ятника "Менора". "Аудіоінсталяція згодом стане частиною сучасного музею світового рівня, який ми будуємо. Наше завдання - зробити цей музей частиною світової меморіальної спадщини, гідної пам’яті загиблих", - каже генеральний директор Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр" Макс Яковер. 

Аудіоінсталяція складається з багатьох систем, яка за допомогою різних звукових сцен дозволить відвідувачам заповідника відчути, через які трагічні події пройшов Київ у 1941 році. 

Завдяки аудіоінсталяції відвідувачі зможуть почути імена загиблих у Бабиному Яру, фрагменти з мемуарів, свідчень, історичних документів, юдейські та християнські релігійні тексти, відомі музичні твори, а також композиції видатних сучасних українських та світових композиторів та виконавців. Деякі з цих музичних творів були спеціально написані для проєкту Меморіального центру "Бабин Яр". Щогодини звучатиме звук, який символізує пам'ять про жертви Бабиного Яру.
 
"Аудіоінсталяція дозволить композиторам та музичним кураторам створювати багатоголосні композиції. Використання великої кількості незалежних джерел звуку створює такий аудіоефект, коли самі джерела звуку тануть у відчутті слухача. Замість них з’являються об'єкти у просторі, це дозволяє створювати більш глибокі образи та посилювати емоційне враження", - розповів звукорежисер, автор ідеї та концепції аудіоінсталяції Максим Демиденко. 
 
Участь над створенням аудіоконтенту брав композитор та режисера Сергій Круценко. "Наша ціль - пробудити в людині емпатію, співчуття через музику та звуки, щоб вся звукова картина свідчила про минуле та через мову сьогодення спрямовувала нас у майбутнє. Ми спиратимемося на українську та єврейську музичні традиції. Йдеться не лише про музичні композиції, а й про поєднання різних видів музичного мистецтва: поезії, мелодекламації тощо",-розповів композитор.
 
Нагадаємо, благодійний фонд Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр" - це неурядова благодійна організація, яка покликана вшанувати пам'ять жертв трагедії Бабиного Яру та сприяти гуманізації людства через збереження та вивчення історії Голокосту.

Повʼязані теми:

Наступна публікація