Зачиніть вікна та не виходьте надвір: у КМДА звернулися до киян через ситуацію біля Чорнобиля

Зачиніть вікна та не виходьте надвір: у КМДА звернулися до киян через ситуацію біля Чорнобиля

Фото: УНІАН

У ДСНС запевняють, що радіаційний фон перебуває у межах норми.

У Києві в повітрі зафіксовані продукти горіння. Відчувається неприємний запах, низька видимість.

Відповідно фахівці просять зачинити вікна та не виходити надвір, повідомили в Київській міській державній адміністрації.

"У столиці спостерігається задимленість, у повітрі зафіксовані продукти горіння. Причиною цього є пожежі у Житомирській області і Зоні відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення, а також північно-західний вітер. Будь ласка, залишайтеся вдома!", - зазначили в КМДА.

За повідомленням ДСНС, станом на 17:00 16 квітня у Чорнобильській зоні пожежники продовжували проливання окремих ділянок, де спостерігається тління пеньків, залишків деревини, повалених сухих дерев, а також торф’яників. Унаслідок шквальних поривів вітру в другій половині дня відбулося ускладнення обстановки і з’явилися нові три осередки тління, які не є масштабними та не мають загрозливого характеру, запевнили в ДСНС.

Роботи із локалізації осередків загорання тривають у Корогодському, Дитятківському, Паришівському та Денисовицькому лісництвах.

Загрози для критичних об'єктів, такі як "Укриття", "Вектор" та іншим немає, запевнили в ДСНС.

До гасіння залучено понад 1100 осіб та 120 одиниць техніки, зокрема два гелікоптери.

Радіаційний фон по Києву та Київській області перебуває в межах норми та не перевищує природних фонових значень: м.Київ – 0,012 мР/год, Київська область – в межах 0,011 мР/год при допустимому фоні 0,05 мР/год, м.Чорнобиль – 0,023 мР/год., на КДП "Дитятки" 0,02 мР/год. при контрольно допустимому рівні до 0,055 мР/год.

Зазначимо, що пожежу в Чорнобильській зоні, яка тривала 10 днів поспіль, 14 квітня вдалося згасити, останні два дні спостерігалось лише тління пеньків та деревини. Рятувальникам дуже допоміг дощ. Однак через сильний вітер 16 квітня у Чорнобильській зоні знову почалась пожежа.

4 квітня в Зоні відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення поблизу с. Володимирівка Котовського лісництва виникла верхова лісова пожежа на площі 20 га. До гасіння залучили авіацію. 6 квітня поліція відкрила кримінальне провадження через пожежу в Чорнобильській зоні. Журналісти ТСН, які побували на місці згарища, кажуть, що вогнем знищено не лише ліси, а й 12 віддалених сіл, цвинтарі. Від пожежі загинули та постраждали сотні тварин. Збитки сягають десятків мільйонів гривень, проте точна площа вигорання ще невідома.

Повʼязані теми:

Наступна публікація