У КМДА спростовують звинувачення швейцарських архітекторів у крадіжці проекту для "мосту Кличка"

У КМДА спростовують звинувачення швейцарських архітекторів у крадіжці проекту для "мосту Кличка"

Фото: УНІАН

Там зазначають, що проектування мосту здійснила українська фірма.

У Київській міській державній адміністрації спростовують звинувачення швейцарської архітектурної компанії Leuppi & Schafroth Architekten про крадіжку проекта для будівництва мосту між парками "Хрещатий" та "Володимирська гірка".

Про це заявив заступник голови КМДА Олександр Спасибко, повідомляє прес-служба адміністрації.

За його словами, проекти на будівництво цього мосту розроблялись ще у 2000-х роках та виносились на розгляд відповідної ради. 2017 року було видано розпорядження та проведено тендер на проектні роботи.

"Що стосується розповсюдженої сьогодні у мережі інтернет інформації про нібито незаконне використання концепції, конструктивних рішень та проекту швейцарської архітектурної компанії для будівництва мостового пішохідно-велосипедного переходу між парками "Хрещатий" та "Володимирська гірка" у Києві, то я маю наголосити, що міська адміністрація як замовник будівництва користується результатом робіт згідно проведеного тендеру. Питання, чи дійсно схожа ідея, мають вирішувати архітектори", - підкреслив він.

Заступник голови КМДА розповів, що 2013 року був проведений відповідний конкурс на проект мосту, однак комісія не змогла обрати переможця і віддала друге місце швейцарським та іспанським архітекторам. 2017 року КМДА знову звернулась до швейцарців із пропозицією проектування відповідного мосту.

"Від швейцарської компанії надійшла пропозиція на купівлю права використання концепції та надання консультаційних послуг при виконанні робіт із розробки проектної документації в розмірі 200 тисяч доларів, що на той момент складало 5 224000 грн. Враховуючи те, що орієнтовна вартість робіт із проектування згідно українських цінників не влаштувала архітектурну компанію, було продовжено роботу та видано розпорядження на проектування. Згідно з проведеним тендером маємо розробника проекту, який виграв тендер із сумою 3,8 млн грн та виконані роботи з проектування. Що ж стосується коригування проекту, викликаного необхідністю проектування укріплення та підпірних стін, витрат на авторський нагляд, то наразі додаткова сума проходить державну експертизу. Отже, цим проектом запропоновано вигляд мосту та трасування", - пояснив Спасибко.

За його словами, безпосередню розробку проекту мосту здійснила українська компанія ТОВ "Проектні системи Лтд".

Нагадаємо, швейцарські архітектори заявили, що концепція "мосту Кличка" між парками "Хрещатий" та "Володимирська гірка" у Києві взята з їхнього конкурсного проекту, за який так і не заплатили.

У столиці Володимирську гірку та Хрещатий парк поєднає новий пішохідний міст

У столиці Володимирську гірку та Хрещатий парк поєднає новий пішохідний міст

Повʼязані теми:

Наступна публікація