У Кличка відкидають можливість забудови висотки на місці згорілої будівлі на Хрещатику

У Кличка відкидають можливість забудови висотки на місці згорілої будівлі на Хрещатику

Наслідки пожежі у будинку на Хрещатику / Фото: УНІАН

Будинок можуть передати Києву. 

У КМДА запевняють, що на місці згорілої на Хрещатику історичної будівлі не виросте 12-поверхівка, а у разі відмови власника її відновлювати будинок повернуть місту. Про це йдеться в сюжеті ТСН.16.45.

Від самого ранку пожежники розбирали завали будинку, який палав вчора в центрі столиці. Голі стіни заливали водою, щоб уникнути повторного загоряння. Тільки нещодавно згорнули пожежні рукави. До цього вогнеборці продовжували час від часу заливати приміщення, аби не сталось повторного займання.

Внаслідок пожежі вигоріла понад тисяча квадратних метрів. Чи можливо відновити будівлю, поки що ніхто не береться говорити. Попередню офіційну версію загоряння оприлюднили чиновники. Вони кажуть, що на поверхах незаконно працювали будівельники і саме вони спричинили займання.

 "На 2-3 поверхах нікого не мало бути, однак там велись якісь роботи, які, за попередньою інформацією, поки що не підтвердженою, і є причиною", - заявив перший заступник глави КМДА Геннадій Пілс

Активісти ж говорять, що це був підпал, а за будівлю, а точніше ласий шматок землі в центрі  давно точиться боротьба. З 2009 року ця будівля офіційно є пам'яткою історії та архітектури місцевого значення - готель "Кани" був побудований 1874 році.

Власником будинку є компанія АП "Інвестиції та розвиток". У 2013 році Міністерством культури були видані дозволи на реставрацію будівлі.  Неодноразово власник порушував умови охоронного договору, проте лише минулого місяця його було оштрафовано, гроші він сплатив.

Заступник мера Олександр Спасибко запевняє, що на цій пам'ятці можливо лише два види робіт- реставрація або відтворення. На  сьогоднішній день ніякої проектної документації в містобудівному кадастрі не зареєстровано, отож проект не є дійсний.

Чиновники оприлюднили попередню версію масштабної пожежі на Хрещатику

Чиновники оприлюднили попередню версію масштабної пожежі на Хрещатику

"На сьогоднішній день історико-містобудівне обґрунтування в 2015 році скасовано наказом Міністерства культури. Друге: я звертаюся зараз публічно до ДАБІ України (Державна архітектурно-будівельна інспекція - Ред.) з вимогою здійснити перевірку законності видачі містобудівних умов і обмежень 2013-го року. Таке доручення дав мені Віталій Володимирович (Кличко – Ред.) і я вже звернувся письмово до ДАБІ України в порядку нагляду, оскільки це їхні повноваження здійснити перевірку законності видачі містобудівних умов та обмежень", - наголосив він.

Обов'язок стежити за станом будівлі слідкувати покладені суто на власника, якщо власник відмовиться відновити будівлю, є ще один варіант - передати її у власність місту.

Кореспондент ТСН Алла Хоцянівська.

Нагадаємо, масштабне займання сталося на Хрещатику 20 червня. Будівля, яка спалахнула, розташована на розі Хрещатика та Богдана Хмельницького навпроти ЦУМу. У ній розташовані точки громадського харчування та магазини, а поруч стоїть Печерський суд. Рятувальники загасили полум'я пізно ввечері. Унаслідок пожежі згоріли будівельні матеріали, перегородки та перекриття між другим та третім поверхами та дах будівлі. Крім того, є загроза часткового руйнування будівлі. Під час гасіння пожежі загиблих та травмованих не було.  

Повʼязані теми:

Наступна публікація