У київському метро достроково закрили виставку із незвичайними образами Шевченка

У київському метро достроково закрили виставку із незвичайними образами Шевченка

Фото: Українська служба ВВС

Експозиція тривала всього 10 днів.

Національний музей Тараса Шевченка, Київський метрополітен та ілюстратор Олександр Грехов заявляють про дострокове припинення виставки "Квантовий стрибок Шевченка. Метро" на станції метро "Тараса Шевченка" у Києві через знищення більшості постерів юнаком, озброєним ножем. 

Про це у понеділок, 18 лютого, йдеться у повідомленні музею.

"Мистецтво – простір діалогу. Діалогу поколінь, діалогу цінностей, діалогу інституцій. Але діалог – це передусім взаємоповага. Ми проти агресії та вандалізму. Тому колективно вирішили достроково закрити виставку. Безпека пасажирів та відвідувачів виставки важливіша за ідеологічні чи художні амбіції", - йдеться у ньому.

У музеї зазначають - за 10 днів експонування виставки організатори отримали сотні позитивних відгуків від відвідувачів. "Звісно, не обійшлося без негативних коментарів, ми очікували такої реакції, але сподівались цивілізованого діалогу. В цьому і полягає місія музею – щоденними і планомірними кроками сприяти популяризації Тараса Шевченка як людини, поета, художника, живої особистості", - пишуть у музеї.

Також зазначають, що акти подібного вандалізму і агресії "не лише порушують Закони України, але і заперечують саму спробу створення мультикультурного простору, штовхають до тоталітарного суспільства, коли окрема група людей вирішує, яке мистецтво має право на існування, а яке є "дегенеративним" або "неправильним".

Національний музей Тараса Шевченка, Київський метрополітен та ілюстратор Олександр Грехов повідомляють про дострокове...

Опубликовано Національний музей Тараса Шевченка Понедельник, 18 февраля 2019 г.

Нагадаємо, у київському метро на станції "Тараса Шевченка" 10 лютого відкрилася виставка, яка зображує українського поета в образах відомих кіногероїв та історичних постатей. Виставку влаштували Національний музей Шевченка та Київський метрополітен. Автор ілюстрацій – художник Олександр Грехов – зобразив українського поета в образі Спайдермена, Дарта Вейдера, Термінатора, Вільяма Волласа з фільму "Хоробре серце", вченого Альберта Ейнштейна та інших.

Вже за тиждень юнак порізав ножем картини, на яких було зображено письменника в образах відомих героїв мультфільмів та кіно. Він зробив це просто на очах у пасажирів. Як пишуть у соцмережах – вандалом виявився вінницький активіст, відомий, як Юрій Хорт. До цього він обурювався виставкою, називав її псевдомистецтвом і наругою над поетом.

Як українці поставилися до різних образів Тараса Шевченка на однойменній станції метро

Як українці поставилися до різних образів Тараса Шевченка на однойменній станції метро

Повʼязані теми:

Наступна публікація