В українських школах все частіше застосовують балончики: у чому небезпека та яке покарання загрожує хуліганам

В українських школах все частіше застосовують балончики: у чому небезпека та яке покарання загрожує хуліганам

Скріншот із відео

Батькам підлітків може загрожувати штраф до п'яти тис. грн.

Вдень 25 жовтня під час уроків в одній зі столичних шкіл невідомий розпилив перцевий балончик, зірвавши навчання. Дітей одразу евакуювали і за дві години поновили заняття. Але все ж у результаті інциденту до лікарні було ушпиталено трьох школярок. Ще десятеро дітей звернулися до медсестри, у більшості з них був переляк.

Чим небезпечні подібні інциденти, і яке покарання загрожує за ці хуліганські дії, дивіться у сюжеті ТСН. 19:30.

Директорка школи на столичному Подолі розповідає, що відчула їдкий запах, що ширився коридорами. Вона припускає, що до інциденту причетний хтось зі школярі. Наразі школу зачинили й з учнями проводять профілактичні бесіди. Дирекція школи має намір написати заяву до поліції, аби правоохоронні органи встановили особу порушника.

Втім, подібні інциденти не рідкість. Наприклад, у жовні минулого року розпилили балончик у Запорізькій школі. Тоді до лікарні потрапили 23 дитини. Схожа ситуація повторилася в одеській школі в квітні цього року, але кількість постраждалих сягнула вже 37 дітей. 

У столичній школі учень розпорошив перцевий газ: три школярки опинились в лікарні

У столичній школі учень розпорошив перцевий газ: три школярки опинились в лікарні

У столиці за останній тиждень таких випадків - два . Хулігана, що два дні тому розпилив сльозогінний газ у школі на Оболоні, поліція вже затримала. Ним виявився тринадцятирічний хлопець, який хотів пройти повз охоронця до школи й обурився, що його не пустили. Він вирішив помститися, але через його дії постраждали десятеро учнів та 72-річний охоронець. У поліції кажуть, що добре знайомі з юнаком, адже він перебуває на їхньому обліку. 

"На його батьків уже складались протоколи про невиконання батьківських обов’язків. Наразі розпочато кримінальне провадження за статтею "Хуліганство". Санкція статті передбачає до семи років позбавлення волі. Матеріали передаються до суду", - кажуть правоохоронці.

Також у поліції розповіли, що за таке хуліганство, якщо порушник досяг чотирнадцятирічного віку, йому загрожує до семи років позбавлення волі. За тих, хто молодші цього віку, відповідають батьки: їм може загрожувати до п'яти тисяч гривень штрафу.

За словами медиків, отруєння від перцевого балончика є небезпечним для організму. Можуть загострюватись хронічні захворювання, повязані з очима, з дихальними шляхами. Крім того, якщо дитина має будь-яке хронічне захворювання, яке може загостритись на тлі панічних атак, воно може стати пусковим механізмом. 

Кореспондентка ТСН Тетяна Фруктова.

Повʼязані теми:

Наступна публікація