У Київській області знайшли давнє поховання

У Київській області знайшли давнє поховання

Фото: pereiaslav.city

Поховання археологи виявили на місці "старого військкомату" у Переяславі.

У Переяславі, за адресою проспект Червоноармійців, 26-а, археологи виявили давнє поховання, а також кістяні, керамічні та глиняні вироби різних періодів.

Розкопки велися на місці майбутнього магазину, площа якого – 15 на 15 метрів. Ця територія належить до «окольного граду» в давньоруський період та так званого «нижнього» міста в ХVІІ-ХVІІІ століттях, і має охоронний статус пам'ятки археології національного значення, тому перед будівельними роботами до дослідження залучили археологів.

Про це повідомляє сайт «Переяслав.City».

"У північно-східній частині розкопу знайшли чотири стародавніх поховання: два належать дорослим особам, ще одне дівчині-підлітку та немовляті. Одне з дорослих поховань частково пошкоджено вже за радянських повоєнний час, коли від сусідньої багатоповерхівки прокладали трубу каналізації. Всі поховання здійснені за християнським обрядом – головами покладені на захід", – розповів кандидат історичних наук, завідувач науково-дослідного сектора "Археологічна експедиція" Національного історико-етнографічного заповідника "Переяслав" Олександр Прядко.

Фото: pereiaslav.city

За його словами, спочатку все вказувало на те, що захоронення – давньоруського часу, адже в похованні дівчини-підлітка знайшли бронзовий бубонець, пірофілітове пряслице (пірофіліт – легкий в обробці мінерал, майже як крейда за твердістю, його зазвичай добували з Овруцького кряжу) та намистини. Але цю гіпотезу повністю відкинула наступна знахідка: коли розчистили місце поховання ретельніше, на грудях у дівчини-підлітка виявили три натільні мідні хрестики, форма яких однозначно засвідчує, що це – ХVІІІ століття.

"Але, звичайно ж, набагато ціннішими для нас є знахідки більш раннього періоду. Ми тут виявили дуже багато кістяних виробів зі слідами обробітку. Є й такі, які гарно збереглися: гребінець, проколка, шило. Складається враження, що тут працював майстер у давньоруський період. Інструменти чи предмети побуту з кісток тварин були популярними в той період, адже металеві були значно дорожчими", – розповідає Олександр Прядко.

Фото: pereiaslav.city

Також, археологи знайшли багато кераміки різних періодів. Найдавніші та найрідкісніші – кінця Х століття, тобто часу заснування Переяслава князем Володимиром. 

Нагадаємо, археологи знайшли у Польщі підземні ритуальні об’єкти віком 7 тисяч років.

Повʼязані теми:

Наступна публікація