У Києві жителі багатоповерхівки почали "війну" з рестораном у своєму будинку

У Києві жителі багатоповерхівки почали "війну" з рестораном у своєму будинку

Фото: УНІАН

Проблеми із недостатньою витяжкою в новобудовах усе частіше переростають в скандали і судові протистояння.

Жителі новозбудованої столичної висотки оголосили війну ресторану, розташованому в їхньому будинку. Людям доводиться вже рік жити з постійними запахами кухні в оселях, адже вентиляційна шахта закладу проходить усередині житлового будинку, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

"Починається ранок із того, що треба випити таблетку. Інакше закладає ніс, набирається слиз, очі чешуться, не можеш жити – починає набрякати оця частина", - скаржаться місцеві мешканці. У киянки Валерії алергія з’явилася лише в останній рік, до цього ніяких сиптомів не було, аж поки на першому поверсі її будинку не відкрився ресторан. Відтоді жінка живе на протиалергічних таблеках і пов’язує це винятково з повітрям у своїй квартирі на 5-му поверсі. "Запах смаженої цибулі, гречки, яєць, смаженої риби, оцту – і це цілий день", - каже вона.

Жителі висоток оголошують війни ресторанам на перших поверхах їх будинків

Жителі висоток оголошують війни ресторанам на перших поверхах їх будинків

Сусідка з 10-го поверху Людмила показує, звідки в під’їзди проникає запах: "Ось ця витяжка, з поверху ми заклеїли скотчем, думали, що менше буде пахнути, але нас це не рятує". Найбільше смердить у коридорах, де проходить вентиляційна шахта, яка йде з ресторану. Впродовж року, відколи запрацював заклад, життя у квартирах для власників перетворилося на випробування. Коли скарги і численні зустрічі з рестораторами не дали ефекту, мешканці домоглись експертизи інспекторів Держспоживстандарту, яка засвідчила перевищення двох дуже небезпечних для здоровя показників у повітрі в підїзді в 9 і в 7 разів: "Є перевищення в житловму під’їзді в 9, 5 разів азоту діоксиду. Продукт згорання може викликати перш за все захворювання легень, небезпечно перебувати в даному приміщенні групі ризику – з бронхіальною астмою, вагітним та літнім".

У ресторані всі звинувачення мешканців заперечують, вказують на наявність у будинку ще одного кафе і наполягають – у них теж є свої дані експертизи Держспоживстандарту, згідно з якою, з повітрям у домі все в нормі: "Потрапляють сторонні запахи незрозуміло звідки. Пов’язують це з нашим рестораном". У Держспоживстандарті від жодної з експертиз не відхрещуються, але кажуть, що перевірки повітря в цьому домі ще тривають. Винуватцями ж проблеми вважать архітекторів: "Це хронічне захворювання великих міст - розташування ресторанних об’єктів у пристосованих умовах, без облаштування вентиляційних систем. Якщо немає окремої вентиляційної системи, всім цим перегаром дихає весь будинок".

Єдиним надійним виходом у таких війнах за повітря і в ресторані, і в Держспоживслужбі називають будівництво окремої зовнішньої вентиляційної шахти по фасаду будівлі. Ресторан навіть обіцяє це зробити власним коштом, проте поки що на це немає згоди всіх пожильців, бо декому нова вентиляція частково перекриватиме вид із вікон. Поки сторони не можуть домовитися, воювати чи миритись у цій війні за свіже повітря, Валерія, яка вже дістала алергію, продає квартиру та винаймає адвоката, щоби в суді довести свій статус постраждалої. Фахівці ж підтверджують: останнє слово в таких конфліктах саме за судом.

Кореспондент ТСН Світлана Березівська

Повʼязані теми:

Наступна публікація