У Києві запустили соцтаксі для дітей з інвалідністю: як працюватиме

У Києві запустили соцтаксі для дітей з інвалідністю: як працюватиме

Фото: КМДА

Персонал таксі навчений надавати першу домедичну допомогу та має з собою певний набір ліків.

У Києві запустили пілотний проєкт соціального таксі для перевезення дітей з інвалідністю до реабілітаційних центрів, медичних шкіл, спеціальних навчальних закладів. Наразі використовується 12 автомобілів.

Про це сьогодні, 29 вересня, повідомляє пресслужба КМДА.

"Це унікальний проєкт не тільки в Києві, а й в Україні. І норм, стандартів, як це має працювати, також немає. Саме тому проєкт працюватиме в пілотному режимі. Щоб зрозуміти потребу, кількість годин, розробити якісну логістику", – зазначила заступниця голови КМДА Марина Хонда.

Вона додала, що у Києві майже 12 тисяч дітей з інвалідністю. З них близько 5 тисяч потребує послуги соціального таксі.

"Поки що соцтаксі буде перевозити 170 дітей з інвалідністю. Це діти, які мають рухові порушення, ментальні, тобто ті, через які вони не можуть пересуватися у громадському транспорті. За місяць ми підіб’ємо попередні підсумки та хочемо вже закласти послугу соціального таксі в міський бюджет на наступний рік і розширити кількість дітей-учасників проєкту", - повідомила заступниця голови КМДА.

Проєкт у режимі "пілота" працюватиме до нового року. Перевезення відбуваються силами комунальної організації "Київмедспецтранс", яка переобладнала автомобілі швидкої медичної допомоги спеціально під транспортування людей з інвалідністю. Також під час перевезення із дитиною перебуватиме супроводжуюча особа. Персонал таксі навчений надавати першу домедичну допомогу та має в наявності відповідний набір ліків.

Наразі використовується 12 автомобілів: 10 седанів і дві карети, які обладнані спеціальними кріпленнями для колісних крісел. Також є кілька резервних автомобілів, які за необхідності можуть вийти на маршрути. 

Реалізація послуги відбувається відповідно до міжнародних стандартів та європейських практик, додали в КМДА.

Нагадаємо, Верховна Рада 2 вересня ухвалила в другому читанні законопроєкт про підвищення розміру соціальних виплат особам з інвалідністю. Законопроєкт "Про внесення змін до статті 3 Закону України "Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю" підтримали 330 народних депутатів. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація