У Києві зафіксували третє за останній рік масове отруєння людей суші в одному ж і тому ресторані

У Києві зафіксували третє за останній рік масове отруєння людей суші в одному ж і тому ресторані

Фото: УНІАН

Останній інцидент обійшовся без жертв.

За останній рік у Києві зафіксовано третій випадок зараження сальмонельозом після вживання суші "Філадельфія". Жертвами отруєння стали п’ятеро людей. Троє звернулись до лікарні.

Усі випадки були в одному і тому ж закладі харчування. Про це йдеться у сюжеті програми "Сніданок з "1+1".

Як розповіла одна із постраждалих 25-річна Діана Ракус, вона прокинулась уночі через високу температуру і повне знесилення. За її словами, напередодні ввечері вона вечеряла з сестрою в японському ресторані.

"Сестра пропонувала викликати швидку, але ми вирішили пити препарати, які були вдома і на ранок мені полегшало", - додала дівчина.

Все обійшлось лише легким отруєнням, тому дівчина швидко забула про цей інцидент. Втім наслідки могли б бути набагато гіршими. Так, у червні минулого року більше 40 людей отруїлися суші в Києві. Тоді постраждалі не поспішали звертатися до суду.

"Із 40 людей захотіли піти до суду тільки троє, а всі інші, як мені відомо, взяли по кілька тисяч гривень від ресторану, в якому вони харчувались, і замовкли. Тобто: вибачте, нас можна труїти за дві тисячі гривень", - повідомив юрист Сергій Панасюк.

Держпродспоживслужба провела чергову перевірку закладу і без порушень не обійшлося.

"За результатами санепідемрозслідування виявлено низку порушень технологічних процесів і санітарного режиму та інші порушення, які могли виявити ті захворювання, які ми маємо", - наголошують у відомстві.

Наразі проводяться спеціальні лабораторні дослідження, аби зробити остаточні висновки. Однією з причин може бути захворювання одного із працівників закладу харчування.

Остаточні результати досліджень оприлюднять найближчим часом. Попри заборону, ресторан японської кухні, де кілька днів тому сталися отруєння, досі працює.

"Ми намагалися вручити розпорядження закладу, але заклад відмовився його отримувати. Про це є запис", - наголосили спеціалісти.

Своєю чергою тренер-аудитор іншої мережі ресторанів японської кухні Дмитро добре знає усі норми та правила приготування суші. Він стверджує, що рибою легко отруїтися, якщо її зберігали неналежним чином.

"Ми маємо спецприлад у ресторані. Ми можемо перевірити температуру зберігання риби. Шеф-кухар тричі на день перевіряє температуру і фіксує це в спецжурналі", - розповів він.

Розморожуватися така риба для суші може лише в холодильниках у вакуумній упаковці за температури 2-6 градусів з позначкою плюс протягом 12 годин. Потім після переробки лосось зберігається у закритих герметичних боксах із терміном придатності. За цим тут суворо стежать. Також усі працівники мають санітарні книжки, а їхню достовірність перевіряє спеціальна людина.

Перевірити візуально або ж за запахом свіжість суші цілком реально, а дізнатися про їхню зараженість можна лише завдяки лабораторному аналізу.

Обережно, суші: у Києві і досі працює заклад, де масово труяться людей

Обережно, суші: у Києві і досі працює заклад, де масово труяться людей

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація