У Києві з'явився пам'ятник першому комп'ютеру: навіщо терти монумент

У Києві з'явився пам'ятник першому комп'ютеру: навіщо терти монумент

Фото: pixabay.com

Монумент виготовили з бронзи.

У столиці з'явився пам'ятник першому комп'ютеру, який, за однією з версій, зібрали в Києві. Обчислювальна машина займала два поверхи, а монумент у пам'ять про неї розміром із долоню, йдеться у сюжеті ТСН.16:45.

Пам'ятнику устигли придумати легенду - навіщо терти комп'ютер. У центрі Києва на вулиці Ярославів Вал студенти четвертого курсу театрального факультету переказують життя радянських учених-електротехніків. Це історія створення МЕОМ - малої електронної обчислювальної машини. Відразу після закінчення Другої Світової вчений Сергій Лебедєв із командою з 15-ти помічників створює перший у радянському союзі комп'ютер.

У столиці з'явився пам'ятник першому комп'ютеру, який зібрали в Києві

У столиці з'явився пам'ятник першому комп'ютеру, який зібрали в Києві

Пам'ятник розміром з долоню. Його зробили з бронзи. Він став частиною проекту "шукай". Маленькі фігурки, символи столиці: крихітний трамвай, бронзовий каштан, сухе варення, котлета по-київськи, київський торт – це мінімонументи, які потрібно шукати і терти.

"Потреш київську котлету і завжди будеш ситим, потреш торт і завжди будеш струнким, а  потреш комп'ютер - буде гарний інтернет", - каже гід Юлія Бевзенко.

За словами вченого Бориса Малиновського, зобразили не весь апарат, адже оригінальна машина складалася з 6 тисяч ламп, різних шухляд і тумбочок, схем і регістора.

70 років тому, інформація про першу  електронно-обчислювальну машину тримали у таємниці. Розрахункова машина пропрацювала до 1957 року, а потім апарат розібрали і мішками та корзинами вивезли в політехнічний інститут, де деталями під час навчання користувалися студенти.

Нагадаємо, перші передвісники появи комп'ютерних вірусів простежувалися вже у 1949 році. Саме тоді вчений Джон Ньюман опублікував статтю, у якій припускав, що комп'ютерні програми можна наділити здатністю до самовідтворення.

Кореспондент ТСН Наталя Нагорна.

Повʼязані теми:

Наступна публікація