У Києві встановлено вже близько 6 тисяч камер, які стежать за дорогами

У Києві встановлено вже близько 6 тисяч камер, які стежать за дорогами

Фото: ТСН.ua

Водіям поки не варто боятись "листів щастя".

Отримав права, і порушив знову - в автошколу. У водіїв-новачків, які знехтували правилами дорожнього руху, суд забиратиме чинне посвідчення кермувальника назавжди. Уряд уже вніс зміни до порядку вилучення посвідчень. Тим часом, на дорогах України з'являються нові камери стеження. У Києві встановили кілька спеціальних, які здатні аналізувати завантаженість доріг і навіть керувати світлофорами, йдеться в ТСН.19.30.

У Києві камери вже ледь не на кожній вулиці - звичайні, ті що обертаються і навіть із спалахами, які реагують на перевищення швидкості. Про автоматичну фіксацію порушень вже кілька років говорять чиновники, а з того моменту, як їх почали монтувати заговорили і водії - про потенційні штрафи. Втім далі розмов поки що не пішло.

На сьогодні у Києві вже близько 6 тисяч камер, на які витратили 200 мільйонів гривень. Керівник комунального підприємства, яке встановлювало пристрої, твердить - серед них є 30 нових, унікальних, які можуть допомогти уникнути заторів. Втім, вони на тестуванні.

Інші - розпізнають номери, обличчя, і вимірюють швидкість. Останні повноцінно працюють лише на Трухановому острові, де їхати треба не більш як 20 кілометрів за годину. Водіїв, які порушили тричі вилучають із бази дозволених для вїзду. На дорогах ще три, зі спалахами. Втім, їх теж ще тестують. Всю інформацію із встановленої електроніки передають і поліцейським. Проте використовують вони це швидше для вирішення спірних ситуацій, аніж для покарання порушників, кажуть у міській адміністрації.

«Як тільки буде законодавство, ми зразу запустимо це. Ви говорите про фіксацію порушень, а це трошки інше», - каже директор департаменту інформаційно- комунікаційних технологій КМДА Юрій Назаров.

Фіксація і уникнення заторів: у Києві з'явились нові камери спостереження

Фіксація і уникнення заторів: у Києві з'явились нові камери спостереження

Один із випадків, де камери допомогли - порятунок дитини, яку викрали просто з візочка у дитячому садочку. ТСН розповідала цю історію, малечу знайшли за кілька годин.

Окрім того, через них можна контролювати роботу снігозбиральної техніки,  чи то стежити за діяннями автодорівців. Однак чи будуть саме ці камери бодай колись офіційно фіксувати порушення правил дорожнього руху із «листами щастя» як наслідок - велике питання твердить юрист Ярослав Куц.

«Ці камери, які ми бачимо, не належать Нацполіції. Належать Києву», - говорить юрист.

Розповідає, навіть коли закон про автоматичну фіксацію буде ухвалений -  камери треба сертифікувати за переліком вимог. 

Якщо ж власники камер, тобто міські адміністрації відмовлять у таких процедурах - правоохоронцям доведеться оголошувати тендер і купувати нові.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Тренди соцмереж
Наступна публікація