У Києві вперше з моменту встановлення помили пам’ятник княгині Ольги

У Києві вперше з моменту встановлення помили пам’ятник княгині Ольги

Фото: ТСН

Для цього задіяли спеціальну техніку та десяток фахівців.

У столиці помили монумент славетної київської правительки княгині Ольги, а заразом і трьох її сусідів – апостола Андрія Первозванного та батьків слов’янської азбуки святителів Кирила та Мефодія. Чистити чотири мармурових фігури прийшли з десяток робітників, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Вона почали з постаменту, котрий вкрили білою піною та сантиметр за сантиметром вичищали спеціальними апаратами, а згодом промили місце застосування хімії водою. Повторити подібне із самим монументом неможливо, адже миючі засоби витримує тільки граніт, а білий мармур можна мити тільки водою.

У середмісті столиці влаштували банний день для пам'ятника Княгині Ользі та її сусідам

У середмісті столиці влаштували банний день для пам'ятника Княгині Ользі та її сусідам

Для виконання завдання підігнали водовоз, водій котрого вже має необхідний досвід. "Мив Грушевського – нормально, вдячний!", - сміється Іван Васильович. Його колеги тим часом обережно вичищають пам’ятник напором води під високим тиском – від обличчя та нижче. Змивати доводиться пил і бруд, які накопичилися за 20 років, адже це перше миття для монумента з часу його встановлення. "Одразу видно ефект", - порівнюють помиту фігуру Ольги з іншими працівники.

Влада району планує надалі замовити генеральне миття монумента Богданові Хмельницькому на сусідній площі. Робітники ж клінінгової компанії наголошують, що самим миттям процедури навколо постаменту на Михайлівській площі не закінчаться, а вже у п’ятницю там будуть чепурити весь ансамбль, а також фарбуватимуть паркан.

Кореспондент ТСН Олександра Мітіна

Повʼязані теми:

Наступна публікація