У Києві відкрили інсталяцію до 60-х роковин Куренівської трагедії

За підрахунками різних істориків, тоді загинули від 500 до 1,5 тис. людей.

У Києві відкрили нову інсталяцію із серії "Погляд у минуле"до 60-х роковин Куренівської трагедії.

Про це інформує Меморіальний центр Голокосту "Бабин Яр".

"Інсталяцію "Погляд у минуле" до роковин Куренівської трагедії встановили саме там, звідки почалася катастрофа — у місці прориву дамби. Тут сформувалась величезна хвиля із мулу, що наживо поховала людей", — йдеться в повідомленні.

Основа монументу зроблена у вигляді збільшеної у 10 разів цеглини і складається із більш ніж 100 різновидів цеглин, з яких будувався Київ впродовж останніх 200 років.

Найстаріша цеглина в інсталяції 1843 року, є декілька із заводу, де працював Мендель Бейліс (фігурант гучної "справи Бейліса", яка у 1911 році сколихнула Російську імперію. Був звинувачений у ритуальному вбивстві дитини, проте через два роки виправданий. "Справа Бейліса" стала показовою і продемонструвала антисемітські настрої, які панували у Російській імперії).

У монумент вмонтовані монокуляри, які показують кадри із документального проєкту Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр" та режисера Сергія Лозниці "Бабин Яр. Контекст". А саме – з епізодів, присвячених будівництву у Бабиному Яру та безпосередньо наслідкам Куренівської катастрофи.

"Історія Куренівської трагедії є показовою і для розуміння ставлення радянської влади до пам’яті жертв Бабиного Яру. Після закінчення війни пам’ять про них не вшанували ані пам’ятником, ані меморіальним комплексом. Натомість Бабин Яр заповнювали відходами з метою створити там плаский рельєф для прокладання вулиць, транспортної магістралі та облаштунку парку відпочинку на місці розстрілів та поховань людей. Врешті Куренівська катастрофа остаточно знищила докази злочинів нацистів у Бабиному Яру", — зазначив генеральний директор Меморіального центру Макс Яковер.

Нагадаємо, що 13 березня 1961 року потужний селевий потік прорвав дамбу, побудовану для заповнення Бабиного Яру промисловими відходами, що надходили з Петровських цегельних заводів. Лавина багна і пульпи затопила житлові квартали Куренівки, Подільське трамвайне депо, стадіон "Спартак" і околиці.

За офіційними радянськими даними загинуло 145 людей. Деякі дослідники називають значно більші цифри. За підрахунками різних істориків, тоді загинули від 500 до 1,5 тис. людей.

Раніше повідомлялося, що у Києві збудують Меморіал Голокосту світового рівня. Була представлена художня концепція меморіалізації Бабиного Яру.

Роковини Куренівської трагедії: як це було

Роковини Куренівської трагедії: як це було

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Повʼязані теми:

Наступна публікація