У Києві вандали вкрали унікальне погруддя Лесі Українки з фасаду музею поетеси

 У Києві вандали вкрали унікальне погруддя Лесі Українки з фасаду музею поетеси

Фото: Facebook/Музей видатних діячів української культури

Це вже другий акт вандалізму у цьому році, спрямований проти Лесі Українки.

У Києві невідомі вкрали погруддя Лесі Українки з пам'ятною дошкою, яке було встановлено на фасаді музею поетеси.

Про це у неділю повідомила прес-служба Музею видатних діячів української культури.

Погруддя Лесі Українки вкрали вночі 3 березня. Зазначається, що діяли професіонали – вандали зняли лише пам'ятку, жодних додаткових пошкоджень на фасаді немає.

"Крадії подбали заздалегідь про надійні сходинки чи помост, бо з "землі" його не дістанеш і легко у руки не візьмеш…". – йдеться у повідомленні.

З обуренням і болем повідомляємо, що вчинено черговий акт вандалізму. 3 березня, вночі, було цинічно вкрадено погруддя Л...

Опубліковано Музей видатних діячів української культури 4 березень 2018 р.

Погруддя Лесі Українки протягом 40 років прикрашало будинок по вул. Саксаганського, 97. У цьому будинку з 1899 по 1909 роки мешкала поетеса та її родина, а з 1960 року тут працює її музей.

"Вкрадено не типовий виріб з кольорового металу, а значиму пам’ятку історії та культури, твір мистецтва, який не тиражувався! Тому вкрай важливо знайти його до остаточного знищення вандалами", - наголошують у Музеї.

Погруддя Лесі Українки та пам’ятна дошка складають єдину композицію і виконані з бронзи. Автори роботи – скульптор Галина Кальченко та архітектор Анатолій Ігнащенко. Вони  – знані митці, народні художники України і лауреати Національної премії імені Тараса Шевченка.

Національна поліція завела кримінальну справу, і у Музеї дуже покладаються на її результативні дії. Наразі на фасаді меморіального будинку залишилися лише шматки арматури і отвори, де було надійне кріплення, що тримало важку конструкцію стільки років.

Це вже другий акт вандалізму у цьому році, спрямований проти Лесі Українки. У лютому, напередодні дня народження поетеси, невідомі пошкодили її пам'ятник на Байковому цвинтарі у Києві. Від величних бронзових гірлянд, які зусібіч прикрашали пам’ятник, зосталися лиш металеві штирі.

Зловмисника, який вкрав бронзу з пам`ятника Лесі Українки, впіймали у Києві

Зловмисника, який вкрав бронзу з пам`ятника Лесі Українки, впіймали у Києві

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація