У Києві розпочався сезон активності кліщів: як вберегтися (відео)

У Києві розпочався сезон активності кліщів: як вберегтися (відео)

Фото: pixabay.com

Якщо вас укусив кліщ, звертайтеся до медпункту, адже якщо пошкодити комаху, збільшується ризик підчепити небезпечну інфекцію.

У Києві сьогодні, 9 квітня, і на вихідних синоптики обіцяють сонячну погоду і потепління, тож столичні  алеї та парки наповняться людьми, які ризикують підчепити кліщів. Саме зараз розпочинається сезон їхньої активності. Не секрет, що кліщі є переносниками таких захворювань, як бореліоз, кліщовий вірусний енцефаліт тощо. Усі вони мають різні прояви.

Як вберегтися, йдеться у сюжеті "Сніданку з 1+1".

Про перші ознаки захворювань розповіла лікарка-інфекціоністка Медичного центру ДСНС Євгенія Менжуліна.

"З’являється специфічна висипка у вигляді кільця, почервоніння такого, яке може розростатися, і воно може мігрувати тілом людини. Може підвищуватися температура. Тобто усі ознаки інфекційного захворювання. Підвищення температури, ломота в тілі, інтоксикаційний синдром. Це може бути головний біль, головний біль з нудотою", - розповіла інфекціоністка.

Тож якщо вас укусив кліщ, звертайтеся до медпункту. Адже якщо пошкодити комаху, збільшується ризик підчепити небезпечну інфекцію.

Під час прогулянок особливо обережними необхідно бути і зі своїми домашніми улюбленцями, оскільки кліщі є надзвичайно небезпечними для тварин.

"У тварин навіть захворювання прогресують швидше і можуть призвести до швидкої загибелі. Особливо якщо це домашні тварини. Собаки - вони дуже вразливі щодо кліщових захворювань. Вони (кліщі – ред.) викликають дуже швидкий і гострий розвиток захворювання і, на жаль, іноді власники тварин не встигають звернутися по допомогу", - каже лікарка.

Тож що робити, аби не підчепити кліща гуляючи парком чи лісом? Про це "Сніданку" розповів ентомолог Тарас Пушкар.

За його словами, збираючись на прогулянку парком чи лісом, треба одягати світлий одяг (на ньому краще видно цих небезпечних комах), штани краще заправити у шкарпетки або чоботи.

Взагалі найефективнішим захистом є спеціальні аерозолі від кліщів – акарициди. Крім того, такі спеціальні аерозолі є також для захисту шерсті собак.

Лише важливо розпилювати їх на свіжому повітрі, бо вони є надзвичайно токсичними, як для людей, так і для тварин.

Нагадаємо, житомирський лікар ветеринарної медицини Олег Нікітін розказав, чим небезпечні кліщі для собак, як їх зняти, що робити та як захисти тварину.

Сезон кліщів розпочався: як уберегтися

Сезон кліщів розпочався: як уберегтися

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація