У Києві працюватиме єдиний телефон невідкладної медичної допомоги

У Києві працюватиме єдиний телефон невідкладної медичної допомоги

Фото: Державна служба України з надзвичайних ситуацій у Миколаївській області

Від 1 вересня діятимуть нові правила виклику медиків.

У Києві працюватиме єдиний телефон приймання викликів і невідкладної, і екстреної служб – 103.

У Міністерстві охорони здоров’я наразі реалізують зміни в роботі екстреної медичної допомоги, йдеться у сюжеті "Сніданку з 1+1".

За статистикою близько 2000 разів за добу на допомогу киянам виїжджають бригади медиків.

Одна бригада столичної швидкої приймає за день в середньому 20-25 викликів. Третина із них – даремні, а ще частина – не термінові, коли йдеться про підвищену температуру або артеріальний тиск. Медики наголошують: екстрена допомога – не поліклініка на колесах. Її мета - рятувати життя. Екстрену допомогу слід викликати до пацієнтів у випадку знепритомнення, судом, раптових розладів дихання, раптового болю у серці чи животі, блювоти кров’ю, зовнішньої кровотечі або гострих психічних розладів, що загрожують життю чи здоров’ю пацієнта та інших осіб. Тобто до екстрених випадків можуть належати інфаркт, інсульт, важкі травми у разі ДТП чи інших аварійних ситуацій.

Аби надання невідкладної допомоги стало якіснішим, у столиці від 1 вересня діятимуть нові правила виклику медиків. По-перше, відтепер не потрібно запам’ятовувати семизначний номер пункту невідкладної допомоги вашого району. Усі виклики прийматимуть за єдиним номером – 103. Далі – усе вирішить професійний медик-диспетчер.

"Це все врегульовано законодавчими актами. Диспетчер, який є медичним працівником, скеровуватиме виклики для невідкладної допомоги, екстреної допомоги, буде переключати на пораду лікаря по телефону, радити звернутися до іншого спеціаліста. Проте найголовніше – звертатися потрібно буде до свого сімейного лікаря", - пояснив Анатолій Вершигора, директор центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Києва.

Чи підуть шляхом Києва решта міст України, чи оберуть інший формат реформування екстреної медицини, залежить від органів місцевого самоврядування, пояснюють у МОЗі. Головна вимога міністерства – доступність до надання якісної допомоги кожному пацієнту.

"Ми зараз в процесі реалізації реформи екстреної медичної допомоги і там є чіткі вимоги щодо якості цієї допомоги, а ось як реалізувати логістичні моменти на місцях - це рішення органів місцевого самоврядування, що власне і відбулося в місті Києві", - заявив Олександр Ябчанка, радник в.о. міністра охорони здоров’я України.

Водночас у відомстві наголошують: попри багато маніпуляцій, нині йдеться не про скорочення служби невідкладної медичної допомоги, а про її реорганізацію та оптимізацію роботи для того, щоб покращити життя і медикам, і пацієнтам.

Як буде працювати швидка допомога після реформи

Як буде працювати швидка допомога після реформи

Повʼязані теми:

Наступна публікація