У Києві на перехрестях встановлять пластикових "школярів", аби водії скидали швидкість

У Києві на перехрестях встановлять пластикових "школярів", аби водії скидали швидкість

Досвід використання фігур в інших містах неоднозначний, а от ціна у столиці чомусь удвічі вища.

На столичних перехрестях встановлять пластикових школярів-манекенів, які мають лякати водіїв, аби ті знижували швидкість. Такі вже є у Вінниці, Івано-Франківську і кількох селищах навколо Києва, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

"Вони ідуть стандартні – тільки в двох кольорах. І дівчаток теж нема, є тільки хлопчики", - сільський голова Петрівського знайомить із 16 фігурками, які надійно припаяні до асфальту, та мають світловідбивні стрічки. Манекени вдвічі дешевші за найпростішого лежачого поліцейського, більшість водіїв дійсно скидають швидкість, але не всі – дехто вже звик і не звертає уваги. Місцеві жителі нововведенню раді – жартують. "У мене теща йшла в магазин, віталася з ними", - каже пан Володимир.

На столичних перехрестях з'являться школярі-манекени

На столичних перехрестях з'являться школярі-манекени

25 таких само фігурок мають з’явитися у Києві цієї осені. Всі встановлять на нерегульованих перехрестях у районі Сирця. Кошти виділили з місцевого громадського бюджету – проект переміг на конкурсі. Зовнішній вигляд манекенів недарма однаковий – виробляє їх та сама фірма з Білої Церкви. Але що ближче до столиці, то дорожчими стають фігури. Київські ж обійдуться майже у 20 тисяч гривень за штуку – це вдвічі більше, ніж було раніше. Як за кілька місяців і за два десятки кілометрів ціна так стрибнула – пояснень немає. "На той час, може, вартість фігури менша була, а на сьогодні як є, так є", - кажуть у столичному КП, яке замовило манекени.

Перші пластикові хлопці з’явились у Вінниці півтора року тому. Помаранчевих школярів вінниччани охрестили пластиковими Януками – за кругле обличчя і вирячені в нікуди очі. Пішоходи їх досі цінують і фотографуються, а от водії навпаки – не раді. Пояснюють, що за штучною дитиною може стояти справжня, а той, хто вже звик до фігур, не зупиниться: "Вони не допомагають, вони відволікають увагу водіїв. Дуже багато випадків, коли біля таких фігурок збивали пішоходів і велосипедистів. Наприклад, біля лісопарку". У мерії скаржаться на вандалів, які псують комунальне майно: "Відбивали голови, ламали, катались на них".

Кореспондент ТСН Олександра Мітіна

Повʼязані теми:

Наступна публікація