Рибу вилучили з магазину і направили на експертизу.
Киянин вже третій тиждень перебуває у реанімації з діагнозом ботулізм. Він частково втратив зір та можливість ходити. Усе через вживання в'яленої риби, яку він придбав на вечерю в супермаркеті.
Як зараз почувається потерпілий і, чи є в Україні протиботулінічні сироватки, дивіться в сюжеті ТСН. 19:30.
Постраждалому Анатолію досі важко говорити, він харчується через трубку та погано бачить. За його словами, першими симптомами недуги, яка вклала його до реанімації, було запаморочення, потемніння в очах, заніміння кінцівок.
"Просто захотів звичайної народної їжі. Картоплі у мундирах з цибулею, олією і тараньку", - каже чоловік.
Анатолій зізнається, що про небезпеку зараження ботулізмом через таку рибу чув, але думав, що його це омине. "Думав, якщо у магазині, то там усе перевірено", - зізнається він.
У лікарні розповідають, що це вже другий подібний випадок за місяць. Обом пацієнтам ввели протиботулінічну сироватку. За один такий рятівний флакон канадського виробництва держава платить 105 тисяч гривень. А ще декілька років тому рідні хворих були змушені купувати нелегально завезені ліки за власні кошти.
Лікарі нагадують, що серед небезпечних продуктів не лише в’ялена риба. У зоні ризику - і консервація.
"Продукти, які приготовані в домашніх умовах, консерви без доступу кисню. Це можуть бути консервовані овочі, гриби, домашні м’ясо чи ковбаса", - розповідає завідувачка інфекційного відділення №2 Олександрівської клінічної лікарні Києва Людмила Мінова.
Фахівці пояснюють, що спори ботулізму перебувають в ґрунті, і якщо продукт пройшов недостатню термічну обробку перед вживанням, то можливі випадки захворювання.
Наразі Держспоживслужба проводить перевірку продукції виробника. У разі, якщо встановлять факт зараженої продукції, на виробника очікує штраф.
"Цю рибу вилучено з реалізації та проводяться лабораторні дослідження", - переконує керівник головного управління Держспоживслужби Києва Олег Рубан.
Разом з тим, у супермаркеті, де пенсіонер її придбав, чекають на результати та вже готові обговорити з покупцем компенсацію.
"Поки компанія не отримала результати досліджень. Незважаючи на те, що їх поки немає, ця продукція знята з реалізації", - запевнив керівник управління з корпоративних комунікацій корпорації мережі продуктових магазинів Сергій Демченко.
Тим часом, Анатолій чекає на виписку та вже певен: тепер до прилавка з в’яленою рибою - зась. Загалом в Україні, згідно з інформацією Центру громадського здоров’я, за дев'ять місяців цього року захворіло 105 осіб, із них троє дітей. І померли четверо.
Кореспондентка ТСН Валерія Ковалінська.