У Чорнобильському заповіднику виявили велике стадо здичавілих корів: фото

Стадо дикої худоби докорінно різниться від сільської череди: воно структуроване, має системну цілісність, діє завжди злагоджено.

У Чорнобильському заповіднику виявили велике стадо здичавілих корів.

Науковці застали стадо на околиці села Луб'янка. Ті ніби спеціально чекали знімальну групу.

Про це йдеться у повідомленні Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника.

Фахівці підрахували чисельність колись домашньої великої рогатої худоби. Стан у всіх тварин – добрий. У головного бугая є проблеми з правим оком. Сніжну і морозну погоду вони переживають успішно.

Стадо дикої худоби докорінно різниться від звичайної сільської череди: воно структуроване, має системну цілісність, діє завжди злагоджено.

"Найбільш ретельно дорослі охороняють свою молодь. У свою чергу, телята вибирають найбезпечніше місце в стаді між дорослим бугаєм і корівками. На фоні снігу та грізного й великого бугая телята виглядають особливо колоритно. Найбільше задоволення – спостерігати за їхньою поведінкою. Попри все, молодняк рогатої худоби добре адаптований до холоду. Тому турбуватись, чи виживуть за таких морозів телята з коровами, нема підстав", - йдеться у повідомленні.

Науковці пояснюють, що стадо дикої великої рогатої худоби відрізняється від гарему коня Пржевальського тим, що домінантний жеребець виганяє з гарему всіх статевозрілих самців. Бугай чинить більш мудро і залишає дорослих бичків за умови, що вони будуть поводитись тихо й не залицятись до його корівок.

Бугайці потрібні стаду в разі вияснення стосунків з вовками. Бо корови – не коні, вони не здатні швидко бігати. Спостереження за поведінкою здичавілих корів дає підстави стверджувати, що вимерлий тур був комунікабельною, інтелектуально розвинутою, лісовою твариною з дуже невисокою смертністю від хижаків і, передусім, вовка. Тому є сподівання, що в межах перебування великої рогатої худоби їй і надалі буде достатньо випасу для збереження та, можливо, відновлення мозаїчних природних біотопів.

"До речі, в нинішній рік Бика було б доцільно надати здичавілій худобі Чорнобильського заповідника спеціальний охоронний статус", - резюмують у повідомленні.

Нагадаємо, раніше у Чорнобильському заповіднику свійська тварина прибилася до диких коней. Коні Пржевальського радо прийняли в один зі своїх табунів ворону кобилу з білою міткою на лобі. Тварина два року тому втекла з роботи у місцевому лісництві.

Повʼязані теми:

Наступна публікація