У центрі Києва невідомі побили студента через його довге волосся та національність

У центрі Києва невідомі побили студента через його довге волосся та національність

Артур Саркісян - студент Києво-Могилянської академії.

Київського студента побили просто в центрі міста: ця новина сколихнула Мережу. Як виявилося, нападникам не сподобалося занадто довге волосся хлопця та національність, бо потерпілий Артур Саркісян - вірменин.

Свідки кажуть, що подібні випадки свавілля щодо молоді є систематичними. Чому таких інцидентів побільшало та як реагує на це поліція, розповіли у сюжеті Сніданку з 1+1.

Артур Саркісян - студент Києво-Могилянської академії. Минулими вихідними хлопець зустрічався з друзями у центрі Києва, але раптово став жертвою нападу. "Там було два хлопці. Напевно, віку такого самого, як я. Вони почали питати, чому я говорю українською. Потім почали вони говорити мені про волосся, мовляв, давай ми підстережемо тебе просто зараз", - згадує він. 

Утім, далі погрози переросли у бійку: хлопця вдарили в обличчя. Потім Артура почали ображати ще й за національною ознакою. Справа у тому, що хлопець - вірменин, хоча родом із Миколаєва.

Інцидент стався біля входу до супермаркету на Подолі. Охоронець магазину Андрій Савчук каже, що подібні випадки трапляються тут часто: "Постійно є молоді люди неформального руху, а ніхто на них не реагує: ні Нацгвардія, ні поліція. Скільки приїжджали, а жодних реакцій не було". 

Артурові допомогли перехожі. Вони розборонили бійку, і тільки тоді хлопцеві вдалось втекти. У лікарні з’ясувалось, що у нього гематоми барабанної перетинки, стінки носа та м’яких тканин обличчя. Хлопець звернувся до поліції і наступного ж дня написав заяву на нападників. Утім, правоохоронці не поспішали відкривати кримінальне провадження, а зареєстрували справу за номером 2757.

Побили через довге волосся: на київського студента напали просто у центрі столиці 

Побили через довге волосся: на київського студента напали просто у центрі столиці 

"Це просто номер звернення. Дуже часто такі звернення губляться, забуваються, а тому до жодної кримінальної справи вони не доходять", - пояснив адвокат Лаврентій Царук. 

Натомість, щоб справу зрушити з місця, потрібно вимагати у поліції витяг із єдиного реєстру кримінальних проваджень. Тільки після цього відбувається судово-медична експертиза, яка і визначає категорію побоїв. "Довідки з лікарень, висновки лікарів не є офіційним документом для того, щоб визначати ступень тілесних ушкоджень у кримінальному проваджені. Таким документом є тільки висновок судово-медичної експертизи", - наголосив адвокат. 

Від ступеня завданих ушкоджень залежить й покарання для злочинця. За нанесення тяжких травм зловмиснику загрожує до десяти років за в'язниці.

Своєю чергою, мешканці Подолу обурені свавіллям, що коїться у районі і нарікають на бездіяльність поліції у власній групі в Мережі. Саме тому вони планують написати колективну скаргу до районного відділку поліції та навіть обговорюють можливість патрулювання району своїми силами. "Сніданок" теж написав запит до поліції з приводу ситуації з постраждалим студентом. На відповідь чекаємо.

Повʼязані теми:

Наступна публікація