У Богуславі дорожні бордюри виявилися єврейськими надгробками часів Другої світової війни

У Богуславі дорожні бордюри виявилися єврейськими надгробками часів Другої світової війни

Фото: ТСН

Допомогти вирішити проблему з надгробками власним коштом вирішили айтівці з Дніпра та Ізраїлю.

У Богуславі Київської області з викопаних єврейських могильних плит робили бордюри. Над ними познущалися двічі — спочатку німецькі окупанти, а потім і радянська влада. Через 75 років надгробки повертаються туди, звідки їх узяли. 

Про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30

Єврейський цвинтар Богуслава найдавніший на правобережній Україні. Йому близько 400 років. З 19 його гектарів лишилося 9. Багато могил зникли під час Другої світової, коли німці надгробки перетворили на протитанкову оборону міста. 

Але як могильні плити за кілька років після закінчення Другої світової війни стали дорожнім бордюром, не знає ніхто.

"Немає свідчень, немає документів, розпоряджень, наказів, що було кимось вказано саме їх встановити як бордюри. Та ми розуміємо, що, напевно, якимось усним рішенням", — розповіла директорка музею історії Богуславщини Тетяна Куценко. 

Могильні  надгробки встановлено на центральній вулиці. За іронією долі, саме тут колись і жили масово євреї. 2007 року 100 метрів  бордюру замінили. На решту 260 грошей забракло. Заступник міського голови Богуслава розповідає, що постійно не вистачало коштів або часу, щоб провести роботи. 

Про історію наруги та вандалізму випадково дізнались айтівці з Дніпра та Ізраїлю. Із Богуславом їх нічого не поєднувало. Але історичну несправедливість вирішили виправити власним коштом.

"Ми ніколи не були в Богуславі. Ми не розраховували на якусь рекламу, ми просто вирішили, що це буде правильно, якщо місто не має фінансових можливостей це зробити", — розповів меценат Шмуель Кацев. 

На цвинтарі надгробки з дороги сортують на дві частини . В одну купу складають ті, де збереглися надписи , в іншу — без них . Саме тут місцева єврейська громада планує зробити меморіал історичної пам’яті.

Відновлення історичної справедливості: у Богуславі рятують надгробки з єврейських поховань

Відновлення історичної справедливості: у Богуславі рятують надгробки з єврейських поховань

Повʼязані теми:

Наступна публікація