Trashtag: кияни вивезли "Камаз" сміття з Гідропарку в межах світового флешмобу

Trashtag: кияни вивезли "Камаз" сміття з Гідропарку в межах світового флешмобу

Акція набуває все більшої популярності.

Світ захопив флешмоб під назвою Trashtag, який полягає в тому, щоби початку сфотографуватись біля купи сміття, а потім його прибрати. Блогери по всьому світі активно прибирають викинуті на узбіччя пляшки та недопалки, розчищають пляжі та парки, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Українці не пасуть задніх. Олеся, як тільки дізналась про акцію, вирішила дослідити столичний Гідропарк. Свою команду привела до сміттєвих гір одразу за ресторанами. "Вантажівка, яка приїде забирати сміття, це буде "Камаз". У нас ціль – "Камаз" сміття. Судячи з кількості, ми точно досягнемо цілі", - каже вона. Досягнути мети допомагає 5-річний Павло зі спеціальним пристроєм. Павло підняв тата о 6:00 ранку, Дмитро вирішив часу не гаяти і повів дитину прибирати парк: "Відкрив телефон, подивився – є така подія, толока в Гідропарку. Він мене змусив піднятись рано в субботу і піти зайнятись суспільно корисною справою".

Знайти, сфотографувати, прибрати: світ захопив флешмоб Trashtag

Знайти, сфотографувати, прибрати: світ захопив флешмоб Trashtag

Віктор показує вміст свого мішка: пляшки та пластиковий посуд – переважно те, що залишили після відпочинку кияни. "Є гіпотеза розбитого скла. Де брудно – там і залишають. А якщо буде чисто, то будуть менше залишати", - каже він. Хоча прибиральники й визнають, що смітити – глибока ментальна вада деякої частини нашого народу.

Різноманітні флешмоби – можливість для кожного зробити хоча б невеличкі кроки на шляху до чистих вулиць. Екоактивістка Євгенія каже, що для глобального вирішення проблеми людей треба привчати сортувати відходи та не смітити. "В Україні є такий додаток – еко мапа. Ви його можете завантажити. Якщо ви бачите сміттєзвалище – сфотографуйте, зробіть геолокацію, і можете прослідкувати, чи виконується. В мене в 90% проблема вирішувалася", - каже вона.

Міністр екології вважає, що вирішити проблему могли б високі штрафи, бо поки що мінімальний штраф для фізичних осіб складає всього 34 гривні. "Я думаю, що вони ніколи не застосовуються, тому що для цього треба, щоби застосувати штраф у 34 гривні, щоб інспектори працювали, щоб вони папери написали, а потім ще хтось щось буде оскаржувати", - пояснює Остап Семерак.

Як повідомлялося, у Мережі набирає популярності тег #trashtag, під яким розгорнувся масштабний флешмоб з прибирання. Люди виходять на засмічені території, прибирають, а потім - показують її "до та після". Флешмоб вигадали для підлітків, яким нудно. Його запустили 10 березня на платформі Reddit. Юзер запропонував прибирати, а потім показувати фото, на яких буде видно різницю. Потім вигадали і назву - #trashtag.

Кореспондент ТСН Алла Хоцянівська

Повʼязані теми:

Наступна публікація