Стріляли з будинку, затриманим 18 і 19 років. Що поліція розповіла про підозрюваних у вбивстві сина Соболєва

Стріляли з будинку, затриманим 18 і 19 років. Що поліція розповіла про підозрюваних у вбивстві сина Соболєва

Фото: Інформатор Київ

Очевидці, траєкторія польоту кулі та камери відеоспостереження допомогли вийти на підозрюваних.

Підозрюваними у вбивстві сина депутата Київської облради В'ячеслава Соболєва виявилися двоє молодиків. Постріл стався не з автомобіля, як вважалося спочатку, а з будинку, розташованого поряд. 

Про це стало відомо під час пресконференції, яку 2 грудня скликали голова Національної поліції України Ігор Клименко та начальник поліції Києва Андрій Крищенко.

Ким є підозрювані

Затриманим – 18 і 19 років. Жоден з них не є мешканцем Києва, один є родом із Західної України, другий – із Центральної. Молодики винаймали у столиці житло і перебували тут недовгий час.

У Мережі поширюється інформація із посиланням на анонімні джерела про те, що підозрювані можуть бути членами "Правого сектору", але представники Нацполіції не стали це коментувати.

Правоохоронці вилучили речові докази, які дозволяють стверджувати, що затримані причетні до злочину. Серед них – фальшиві документи, якими вони користувались.

Убивство 3-річного хлопчика: поліція затримала підозрюваних у замаху на його батька

Убивство 3-річного хлопчика: поліція затримала підозрюваних у замаху на його батька

Зброю знайшли, стріляли не з машини

Слідчі та оперативники знайшли зброю, з якої ймовірно здійснили постріл по машині Соболєва. Це карабін калібром 7,62.

Зловмисники стріляли з будинку, а не з автомобіля, як правоохоронці вважали спочатку. Поліцейські встановили це, дослідивши траєкторію польоту кулі, а також завдяки речовим доказам, знайденим на місці здійснення пострілу. Серед них – коробка для того, щоб не втратити гільзу. Її знайшли у будинку, з якого, як вважає слідство, пролунав постріл.

"Після того, як ми встановили траєкторію польоту кулі, ми змогли визначитись, приблизно з якого будинку велась стрілянина, та після цього вийти на виконавців цього злочину", - сказав голова Нацполіції Ігор Клименко.

Також допомогли у затриманні підозрюваних камери відеоспостереження, встановлені у місці злочину. 

"Ми поспілкувалися зі свідками, з очевидцями. В першу чергу ми зняли відео з камер, які встановлені в цьому місці. Дякуючи відеоспостереженню, яке є в місті Києві, вдалося цей злочин розкрити швидше та ефективніше", - додав він.

Ті, кого спочатку вважали підозрюваними, допомогли у розслідуванні

Начальник столичної поліції Крищенко зазначив, що злочинці були затримані не в ході операції "Сирена". Але під час цієї операції правоохоронці затримали автомобіль, з якого, як вважалося спочатку, був здійснений постріл. 

"Це дало нам можливість одразу провести слідчий експеримент вже протягом кількох годин після скоєння злочину, і ми вийшли вже на правильний слід. Операція не дала вийти безпосередньо на злочинців, але допомогла з'ясувати важливі обставини", – сказав він.

Правоохоронці наголосили, що це був не Lexus, як писали ЗМІ, а Hyundai. Люди, які були в машині, не є підозрюваними, але вони стали дуже важливими свідками злочину. 

В автівці, в якій перебував В'ячеслав Соболєв, окрім нього та його сина, були його дружина та ще одна жінка – родичка сім'ї депутата.

Три версії злочину

Слідство розглядає три основних версії стрілянини по машині В'ячеслава Соболєва та вбивства його 3-річної дитини: сімейно-побутові проблеми, фінансово-господарська діяльність, попередня та нинішня професійна діяльність.

Правоохоронці під час слідства також перевірять інформацію, чи є Соболєв свідком чи фігурантом якої-небудь кримінальної справи, зокрема, щодо фінансування тероризму, про що писали ЗМІ. Після отримання усіх доказів та інформації поліція сподівається вийти на замовників замаху на Соболєва та вбивства його дитини.

Крищенко зазначив, що після злочину Соболєву надали поліцейську охорону.

Нагадаємо, близько 17:00 неділі, 1 грудня, на вулиці Льва Толстого в центрі Києва біля ресторану "Маріо" пролунав постріл. Невідомий чоловік вистрелив по елітному автомобілю Range Rover і втік. У салоні авто від пострілів загинув 3-річний Сашко. Завданням же кілера було вбити батька дитини - ресторатора і депутата Київської обласної ради В'ячеслава Соболєва, який був за кермом і скло біля якого пробила куля. Але вбивця схибив.

2 грудня поліція затримала підозрюваних у стрілянини по машині депутатата Київської облради В'ячеслава Соболєва та вбивстві його 3-річної дитини.

Повʼязані теми:

Наступна публікація