Столична Олександрівська лікарня і прилеглі до неї будинки під загрозою руйнування через небезпечний схил

Столична Олександрівська лікарня і прилеглі до неї будинки під загрозою руйнування через небезпечний схил

Споруди можуть зсунутися та просто впасти з 18-метрової висоти.

Столична Олександрівська лікарня та прилеглі до неї будинки під загрозою руйнування. Усе через аварійно небезпечний схил, на якому стоять житлові будинки. Споруди можуть зсунутися та просто впасти з 18-метрової висоти, йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

Роботи з укріплення схилу на території лікарні з боку вулиці Мечникова розпочали ще чотири роки тому, але наразі через рішення Київради все призупинено.

Інженер Вадим Качмазов оцінює зроблену роботу. Він розповідає, аби схил не сунувся в його основі встановлено 70 25-тиметрових бетонних паль. Тепер ці колони слід закріпити спеціальними розпірками, інакше конструкція зруйнується.

"Те, що зараз припинили і заборонили будівництво, дуже чревате наслідками. Ті палі, які вже зробили, вони можуть піти сюди. Це терміново необхідно робити. Якщо це не зробити негайно, то все може закінчиться бідою", - каже фахівець.

Цей схил аварійно-небезпечниий уже багато років. Утім, у місцевому бюджеті завжди бракувало грошей на його укріплення.

Столична Олександрівська лікарня та прилеглі будинки під загрозою руйнування через аварійний схил

Столична Олександрівська лікарня та прилеглі будинки під загрозою руйнування через аварійний схил

Відремонтувати пагорб власним коштом узявся приватний забудовник, але за умови, що після ремонтних робіт тут з’явиться нове житло для киян. Він отримав усі необхідні дозволи. Проведено безліч експертиз. За чотири роки зроблена повна реконструкція дощової каналізації. Для цього прокладені тунелі й труби, через які тепер безпечно виводяться всі ґрунтові та дощові води зі схилу. Лише після цього почали будувати опорну стіну. На всі роботи витрачено понад 80 мільйонів гривень.

У серпні цього року в забудовника сплив строк оренди цієї земельної ділянки. За законом, упродовж місяця Київрада має або поновити цю угоду, або скасувати. Утім, ні того ні іншого не відбулось, а тому угода подовжилась автоматично, розповідає представниця забудовника. 13-го листопада на сесії Київради ухвалили рішення відмовити забудовнику в подовжені терміну оренди земельної ділянки.

"До цього рішення є висновок управління правового забезпечення Київради, в якому написано, що рішення не пройшло процедури і воно не може навіть бути розглянуте, навіть внесене на порядок денний", - пояснила Наталія Дюбенкова.

Вона таким рішенням здивовані, бо законних підстав для скасування договору-оренди немає. Крім того, на початку цього року спеціальна комісія КМДА зобов’язала компанію вжити негайних заходів з укріплення схилів. Наразі рішення київради оскаржується в суді. Наразі що всі роботи призупинені.

У КМДА підтверджують, що справді пропонували забудовнику провести укріплювальні роботи. Про проблему знають, відстежують її і найближчим часом хочуть провести додаткові обстеження території.

Поки ведуться роботи з укріплення схилу важка техніка змушена тимчасово заїжджати через територію Олександрівської лікарні. Через це забудовник уже відновив дороги в лікарні, зробив реконструкцію брами та зобов’язується відремонтувати аварійні корпуси. Щоправда, в разі непоновлення можливості завершити проект, усі ці плани під загрозою.

Кореспондент ТСН Олександр Привалов.

Повʼязані теми:

Наступна публікація